Indiában van a világ negyedik legnagyobb devizatartaléka

Mumbai,India,-,November,11,,2017:,Central,Bank,Of,India monetary,business,financial,asia,asian,sign,office,india,buildin
MUMBAI INDIA - NOVEMBER 11, 2017: Central Bank of India building in Mumbai. Central Bank of India is one of the oldest and largest commercial banks in India.
Vágólapra másolva!
India rendelkezett március elején a világ negyedik legnagyobb külföldi eszköztartalékával. Ez pedig igen komoly gazdasági stabilitást jelent az országnak, például durván másfél évnyi importot tudnak belőle fedezni.
Vágólapra másolva!

India teljes külföldi eszköztartaléka 580,3 milliárd dollár értékű volt március 5-én, közölte az indiai központi bank (Reserve Bank of India, RBI).

Ez azt jelenti, hogy India rendelkezik a világ negyedik legnagyobb tartalékával, csupán Kína, Japán, valamint Svájc előzi meg

– írja az RT.com.

A tartalékok jelentős növekedése elsősorban olyan tényezőkből adódik, mint a folyó fizetési mérleg többlete, a helyi részvénypiacra áramló tőke, valamint a közvetlen külföldi befektetések. A tartalék méretét jól érzékelteti, hogy India ebből durván 18 hónapnyi importot tudna fedezni.

Hatalmas tartalékokkal rendelkezik az indiai központi bank Forrás: Shutterstock

Az RBI becslései szerint a konkrét devizatartalék 539,6 milliárd dollárt tett ki, míg az aranytartalék 34,2 milliárd dolláron állt. A teljes állományhoz jön még 1,5 milliárd dollárnyi különleges lehívási jog (ez lényegében a Nemzetközi Valutaalap „pénzneme"), valamint 4,9 milliárd dollárnyi tartalékpozíció a Valutaalapnál.

Az indiai tartalékok ráadásul a hitelminősítők és a külföldi befektetők szemében is erősítik az ország kilátásait.

Amellett ugyanis, hogy az indiai költségvetés várhatóan gyengélkedni fog a gazdasági növekedés megroppanása miatt, a tartalékok kellően megnyugtathatják a piaci szereplőket, hogy a kormány fizetni tudja majd az adósságait.

Ráadásul az indiai jegybank számára is jelentős mozgásteret biztosítanak a tartalékok a nemzetközi sokkhatások ellen. Nem véletlen, hogy az RBI a tartalékok további növelését javasolta.