A Kincsem Parkban március 20-án kezdődött a 2021-es lóversenyszezon, melynek során számos sporteseményt rendeznek, a járványhelyzet miatt zárt kapuk mögött. De vajon hogyan és mennyi idősen kerülnek a négylábú jószágok a rajtvonal elé? A hazai szezonnyitás apropóján bemutatjuk a világ 10 legdrágább lovát és azt, hogy miért kértek el ezekért a csodálatos állatokért felfoghatatlan összegeket.

A hétvégén megkezdődött a 2021-es versenyszezon a Kincsem Parkban, ami számos olyan izgalmas sporteseményt fog kínálni, mint a galopp-, ügető- és agárversenyek. Magyarországon rendezik meg a négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot is. A világjárvány hatására a tavalyi versenyszezont felfüggesztették a parkban, viszont az elmaradt fontos rendezvények és a zártkapus versenyek ellenére is sikeresen fejezte be a 2020-as versenyszezont a Kincsem Park - derül ki az Origo közelmúltbeli cikkéből.

Tavaly igen különleges helyzet állt fent a koronavírus miatt, hiszen a sportág 270 éves történetében még sosem fordult elő, hogy a lóverseny egy időben szinte globálisan mindenhol szünetelt volna. Viszont mivel a lóverseny is sportrendezvénynek minősül, számos nagy derbit korlátozások mellett ugyan, de megrendeztek. Fontos megemlíteni, hogy a Kincsem Park rendezvényei a járvány miatt továbbra sem maradnak el, hanem zárt kapuk mögött fognak zajlani. Az első ügető- és galoppversenyeket március 20-án és 21-én tartották. 

Az Origo korábban a hétszeres Magyar Derby-győztes trénerrel, Ribárszki Sándorral készített interjút arról, hogyan kerülnek a jószágok tulajdonosukhoz, vagy mi alapján és hol érdemes megvenni egy versenylovat. A magyar sztártréner hazai tenyésztésű telivérek mellett külföldről is vásárol csikókat, mivel így olcsóbban lehet jobb lovakhoz jutni.

IllusztrációForrás: Gabor Kovacs/

Elmondása szerint egy aukción 300-400 jószág közül lehet választani, amiről előzetesen katalógust küldenek, amelyben pontosan leírják, hogy milyen lovakat lehet majd megvásárolni. Egy csikó ára sok mindentől függ, de főleg származásától: például egy Galileo apaságú ló minimum 73,6 millió forintba kerül.

Számos más európai országban tartanak árverést, mint például Franciaországban, Írországban és Angliában. A rendezvény előtt a lovakat meg lehet nézni az istállóban, de számos jószágot körbe is vezetnek az úgynevezett ringben, ahol már lehet rájuk kézfeltartással licitálni. Vannak olyan lovak, amelyek még nem jártak versenyekre, ezért nem sok adat áll a szakemberek rendelkezésére teljesítményükről, de az árveréseken természetesen lehet idősebb és versenyben már futott lovakat is vásárolni. 

Magyarország legjobb rövid távú lova a Tour To Paris, amit már most is sokan a "csodalóhoz", Overdose-hoz hasonlítanak. A két ló hihetetlenül nagy sikereket ért el Ribárszki Sándor kezei alatt. A Tour To Paris legnagyobb sikerei között említhető az 1600 méteres Nemzeti Díj, az 1200 méteres Kozma Ferenc Emlékverseny, valamint az 1000 méteres Tattersalls - Overdose Díj.

Mindezek után nem meglepő, hogy a lovak tenyésztése igencsak sikeres vállalkozásnak bizonyulhat. A világ legdrágább és legsikeresebb lovai több milliárd forintot is érhetnek, de vajon mi határozza meg, hogy egy ló mennyire drága? 

A jószágok árát befolyásolja például az életkora, a hírneve, az addigi teljesítménye, a származása, az értékesítő tenyésztő jó híre vagy éppen az, hogy mennyi potenciált látnak az adott állatban.  Összegyűjtöttük a világ legdrágább lovait aszerint, hogy mennyiért adták el azokat egy aukción vagy egy magánértékelés során, illetve azt is, hogy pontosan miért fizettek értük ki ekkora összegeket. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy számos versenylovat egyáltalán nem adnak el, így értékük szinte felbecsülhetetlen, ezért nem szerepelnek a ranglistán

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a világ legdrágább lovairól!

A képre kattintva megnyílik a galéria!Forrás: Twitter