A világgazdaság a vártnál erősebb, 4,7 százalékos növekedést produkálhat ebben az évben – derül ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának friss előrejelzéséből. A prognózis szerint a globális gazdaság egészét is fellendíti a vártnál erősebb amerikai növekedés.

Feljavította a globális gazdaság növekedési kilátásait az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD). A szervezet csütörtöki előrejelzése szerint idén 4,7 százalékkal bővülhet a világgazdaság, ami meghaladja a korábban várt 4,3 százalékot – írja a Reuters.

A növekvő optimizmust elsősorban az amerikai növekedés javuló kilátásai indokolták, különösen azért, mert a világ legnagyobb gazdaságának fogyasztói aktivitása egyre bővül – az USA növekedésnek jelentős részét a belső fogyasztás adja.

Komoly lendületet vehet idén a világgazdaságForrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

A szervezet kiemelte, a tavalyi harmadik negyedévben elkezdődött világgazdasági talpra állás folytatódni fog 2021-ben is. Hangsúlyozták azonban, nagyon sok egyenetlenség és bizonytalansági tényező van az előrejelzésben, elsősorban a koronavírus-járvány alakulása és a gazdasági hatásaira adott eltérő reakciók miatt.

Az UNCTAD prognózisánál is optimistább volt viszont az OECD, amely nemrég 5,6 százalékra javította föl az idei növekedési várakozását a legutóbbi 4,2 százalékról.

Ezzel együtt az UNCTAD úgy számol, hogy tavaly 3,9 százalékkal csökkenthetett a világgazdaság kibocsátása. A jelentésükben hangsúlyozták, a koronavírus-járvány elhúzódó következményei tartós kormányzati támogatásokat követelnek meg. A legnagyobb kockázat pedig az volna, ha sok ország visszatérne a „rosszul vezényelt megszorítások" politikájához.