Különös lépésre szánta el magát a Redditen szerveződő kisbefektetők közössége. Idén a csoport alaposan felforgatta a Wall Streetet, és most sokan jótékonyságra fordították a pénzüket. A befektetők ugyanis 3500 gorillát fogadtak örökbe, hatalmas összeggel támogatva egy állatvédő szervezetet.

Mindössze hat nap alatt összesen 3500 gorillát fogadtak örökbe szimbolikusan a Reddit nevű internetes fórumon szerveződő kisbefektetők. Ők voltak azok, akik nemrég a GameStop és más vállalatok részvényeinek tömeges vásárlásával alaposan felforgatták az amerikai részvénypiacot. Most pedig sokan úgy döntöttek, jótékonysági célra fordítják a pénzüket – írja a BBC.

A Reddit WallStreetBets (WSB) nevű fórumán szerveződő kisbefektetők ugyanis összesen 350.000 dollárral támogatták a Dian Fossey Gorilla Fund International nevű szervezetet, melynek célja, hogy megvédje a veszélyeztetett hegyi gorillákat. A szervezet elnöke, Dr. Tara Stoinski érthető meglepettséggel köszönte meg a Reddit közösségének az adományt.

A veszélyeztett hegyi gorillák Közép-Afrikában élnekForrás: Sarel Kromer/Wikipedia

Kiemelte, egy tipikus hétvégén átlagosan 20 új „örökbefogadást" könyvelnek el, vagyis az elmúlt napok finoman szólva is szokatlanok voltak a szervezet életében.

Hozzátette,bátran kijelenthető, hogy a Reddit közössége nem számít a szervezet hagyományos támogatói bázisának, épp ezért volt különösen meglepő az elmúlt napok adományozási hulláma.

A WSB fórum az elmúlt időszakban egyébként hatalmas növekedést produkált, miután világszerte tömegek figyeltek fel a részvénypiaci felfordulásra. A WSB taglétszáma az év elején még csak 2 millió fő volt, de márciusra ez már fölment 10 millióig. A háttérben az állt, hogy a hagyományos befektetők számára teljesen logikátlan, tömeges részvényvásárlásokba kezdtek a kisbefektetők, alaposan összezavarva ezzel a nagybefektetőket és megkárosítva néhány nagy hedge fundot.

A reddites kisbefektetők a GameStop részvények vásárlásával kerültek a figyelem középpontjábaForrás: Shutterstock

A gorillák támogatása mögött egyébként egy különös tényező is áll. A WSB kisbefektetői ugyanis gyakran hivatkoznak magukra „emberszabású majmokként", épp azért, mert nem „logikusan" fektetnek be, csupán „nyomkodják a gombokat". Az egyik reddites támogató úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy ő csak kivette a részét abból, hogy támogasson egy nagyszerű szervezetet, amely emberszabású majmokon segít.

Hozzátette, az emberszabású majmok együtt erősek."

Nem ez volt az első eset, amikor a reddites befektetők jótékony célokra fordították a megszerzett profitot. Az elmúlt időszakban nyilvánosságra kerültek olyan esetek, amikor iskolákat támogattak, például zsírkrétákkal vagy élelmiszerrel.