Idén már megjelennek az első gombabőr ruhák és cipők

Vágólapra másolva!
Bár első hallásra nem hangzik stílusos viseletnek a gombabőr-kabát, azonban a Bolt Threads cég innovációja elképesztően hasonlít a valódi bőrre. A divatvilág pedig rácsapott a fenntartható és etikus innovációra, így hamarosan a boltok polcaira is kikerülnek a gombabőr darabok.
Vágólapra másolva!

Tény, hogy a bőrgyártás rendkívül környezetszennyező és a bolygó fenntarthatósága érdekében a divatipari márkáknak is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az ökológiai lábnyomukra. A gombabőrben rejlő hatalmas potenciál régóta nyilvánvaló. Az 2018-ban indult úttörő vállalkozás mögé hatalmas divatcégek álltak be. A Mylo micéliumból, azaz a gombákat alátámasztó szálszerű sejtek elágazó hálózatából készül. A gombabőr termékek az Adidas cipőktől a Stella McCartney kiegészítőkig 2021-ben kerülnek forgalomba.

Micéliumhálózat a föld alatt Forrás: Bolt Threads

A gombabőr akár nyolc-tíz nap alatt termeszthető, összehasonlítva a szarvasmarhák nevelésével, amely 3-5 évet is igénybe vehet. Megfelelő körülmények között pedig a micélium önmagában képes a biodegradációra, azaz a lebomlásra.

A hagyományos állati eredetű bőröktől eltérően a vadonatúj eljárás sokkal kevesebb vizet használ, mint amennyi 1 kilogramm állati eredetű bőr előállításához szükséges, sőt a gyapottermeléshez szükséges vízmennyiségnek is csupán a fele szükséges az előállítás során.

A Bolt Threads kaliforniai székhelyű cég tudósai azt állítják, megvannak azok a paramétereik, amelyek mellett a gomba vegetatív része (micélium) nő az erdő talaján és ezt laboratóriumban is rekonstruálták. A vállalat Európában és az Egyesült Államokban beltéri mezőgazdasági létesítményekben termeszt. Jelenleg Európában olyan üzemeket használnak, amelyekben korábban speciális gombákat állítottak elő az ínyenc ételpiac számára. Az első lépés a micélium vagy gombagyökér növesztése egy fűrészpor alapú talajon, szabályozott hőmérséklet és páratartalom beállításával. Ezek a szálak szétterülve hálót képeznek, majd ezt a tömötten szövött micéliumot feldolgozzák, cserzik, festik és bőrszerű anyaggá formálják.

Micéliumszőnyegek a termesztési létesítményben Forrás: Bolt Threads

A micélium előállítása során semmilyen állati termékeket nem használnak.

Sőt, az mentes az olyan anyagoktól, mint a DMFA, vagy a króm, amelyek az állati bőrből készült termékek gyártásának legmérgezőbb vegyszerei. Ellentétben a szintetikus bőrrel, amelyet általában poliuretán vagy PVC bevonatból készítenek, a Mylo természetes micéliumból készül, így nem kőolaj alapú.

Gombabőr kollekció Forrás: https://www.stellamccartney.com/

A Bolt Threads másik főterméke, a Microsilk nevű mesterséges pókselyem, amelyet Stella McCartney tervezőnő is bevett a kollekciójába, a fonal azonban még árban nem versenyképes az olyan szövetekkel, mint a poliészter. Ezzel szemben a Mylo mind az árban, mind az ipari kereslet szempontjából sokkal közelebb áll a piaci készültséghez is, így hamarosan felveheti a kesztyűt az állati eredetű bőrrel szemben.

Megtévesztő a gombabőr hasonlósága az állati eredetű bőrrel. Forrás: Bolt Threads

A megtévesztésig hasonló és tartósságában is megegyező Mylo gyártása nem jár állattenyésztéssel és az ebből fakadó üvegházhatású gázok kibocsátásával, így klímavédelmi szempontok alapján is hatalmas áttörést hozhatna a gombabőr-divat elterjedése. Az ipari mértékű felhasználásra - úgy tűnik -, valamennyit még várni kell, de egyáltalán nem tűnik valószerűtlennek az elérése.