A hárosi M0-s Duna-hídon egy tavaszi és egy nyári részleges lezárás következik, mert néhány hiányosságot még ki kell javítani. A munkálatok az év végére fejeződhetnek be. A Budapest déli körgyűrűjének részét képező, Deák Ferenc híd néven is ismert műtárgy hosszú távú használatát így lehet biztosítani a Műegyetem mérései alapján. Az M0-s híd régi szakasza 30 évvel ezelőtt épült, a most orvoslásra szoruló anomáliák eredete is odáig nyúlik vissza.

Az M0-s körgyűrű déli, hárosi Duna-hídján (más néven Deák Ferenc híd) a fővárosi Műegyetem közreműködésével átfogó vizsgálatokat hajtottak végre, amelyek nyomán a felújított hidat tavaly tavaszi átadása után az elővigyázatosság érdekében hamarosan le kellett zárni - írja a Magyar Építők. Ezt követően a részletes vizsgálatok és utómunkálatok, valamint próbaterhelés következett. Végül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a kivitelező STR M0-s konzorciummal együttműködve ideiglenesen forgalomba helyezte a hidat iskolakezdéskor folyamatos biztonsági ellenőrzés mellett.

A NIF közleményt adott ki arról, hogy elkészült a híd közép- és hosszú távú működését biztosító koncepció. Ennek megvalósításának előkészítése folyamatban van, jelenleg az új hídsaruk kiválasztását, és az ehhez szükséges egyes szerkezeti elemek megerősítését szolgáló részletes terveket készítik.

Az M0-s körgyűrű déli, hárosi Duna-hídjaForrás: NIF Zrt.

A munkák pontos ütemezéséről is tájékoztatnak:

  • Az első ütemben 2021. március 22. és 2021. június 14. között a Deák Ferenc híd déli, M5 autópálya felé vezető hídján a szélső forgalmi sávot lezárják, és elvégzik a zajvédő fal befejezési munkáit.
  • Tervezetten 2021. június 15. és 2021. szeptember 1. között pedig a Deák Ferenc híd északi, azaz az M1 autópálya felé vezető oldal hídját teljesen lezárják a beavatkozások megvalósításának idejére. Ebben az időszakban a térségben közlekedők 2×2 sávon haladhatnak a Deák Ferenc híd déli, azaz az M5 autópálya felé vezető oldal hídján.

A forgalmi terelések teljes időszakában a kerékpáros és gyalogos forgalom fenntartása biztosított lesz.

2021 szeptemberétől mindkét hídon a forgalom mindkét irányban, teljes értékűen, 4 forgalmi sávon haladhat. A Magyar Építők információi szerint ezt követően a tervek szerint decemberig még ismét többször fognak hétvégén dolgozni, amely munkálatok már döntően nem befolyásolják a közúti közlekedést.