Az elmúlt időszak egyik legnagyobb olajpiaci bejelentése a mexikói Pemexhez kapcsolódik. A cég ugyanis a héten közölte, 5-600 millió hordónyi olaj található azon a mezőn, amelyet nemrég feltártak. Ez pedig különösen jó hír az állami vállalat számára, mivel a Pemex a világ leginkább eladósodott olajtársasága, vagyis igencsak szüksége van a bevételre.

Rendkívüli bejelentést tett a mexikói Petroleos Mexicanos (Pemex) állami tulajdonban lévő olajtársaság. A vállalat az elmúlt időszakban a világ leginkább eladósodott olajcégeként volt ismert, azonban csütörtökön közölték, hatalmas olajmezőt találtak.

A vállalat vezetője, Octavio Romero Oropeza már március 14-én jelezte egy interjúban, hogy óriási olajmezőt tártak föl Mexikó Tabasco államában.  A pontos méretet akkor még nem árulta el, csak annyit, hogy felveszi a versenyt a Quesqui nevű olajmezővel, amely Mexikó legfontosabb olajpiaci feltárása volt 1987 óta.

Aztán március 18-án, csütörtökön, meg is érkeztek a pontos adatok. Romero akkor közölte, 5-600 millió hordónyi olajat rejthet a terület,  és a cég úgy tervez, hogy 2021 végén már közel napi 2 millió hordós kitermelésre lesznek képesek – írja a Reuters. A Pemex jelenleg nagyjából napi 1,7 millió hordó olajat termel. Viszonyításként: 2021 első negyedévében a napi átlagos olajfelhasználás globálisan 97 millió hordó körül mozgott.

Új olajmező mentheti meg a mexikói állami olajtársaságot?Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Ez pedig igen komoly lépés volna a Pemex számára, mivel a cég olajkitermelése már tizenhat egymást követő évben folyamatosan csökken. Az állandósult lejtmenet pedig azt eredményezte, hogy a Pemex a világ leginkább eladósodott olajtársasága lett. 

A cég saját közlése szerint tavaly év végén a teljes pénzügyi adósságuk 113,2 milliárd dolláron állt, még annak ellenére is, hogy a mexikói kormány jelentős támogatásokat nyújtott a vállalatnak. 

Most azonban a Pemex újabb segítséget kap, ugyanis a mexikói kormány lényegében átvállalja a cég rendszeres adósságkifizetéseit erre az évre. A Pemex úgynevezett adósságamortizációs kifizetéseinek összege 2021-re meghaladja a 6 milliárd dollárt.

A kormány döntése azért is érdekes, mert mindeközben Mexikó költségvetési hiánya várhatóan a GDP 4,1 százalékára bővül majd az idei évben, és a Pemexnek nyújtott támogatások csak még jobban növelik a hiányt  – mondták még februárban a Moody's elemzői.

A hitelminősítőnél úgy számoltak, hogy a Pemexnek csak ebben az évben nagyjából 14,7 milliárd dolláros állami segítségre lesz szüksége.