A fogyasztók világszerte megérezhetik a pénztárcáikon az elektronikai cikkek piacán fellépő, egyre súlyosabb chiphiányt. A televízióktól a mobiltelefonokon át a játékkonzolokig problémát okoz ugyanis a termelés és a szállítmányozás akadozása.

Tavaly folyamatosan romlott az elektronikai cikkek „agyának" számító chipek, félvezetők globális kínálata. Kezdetben a probléma még csak átmeneti csúszásokat eredményezett, ahogy a gyárak sorra álltak le a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg viszont az okoz gondot, hogy bár a gyárak a legtöbb helyen elkezdtek visszaállni a normális termelési ütemre, a megnövekedett kereslettel nem bírnak a kapacitások – írja a The Guardian.

Mindez most már azt eredményezte, hogy kezd válságos helyzetbe kerülni a globális chipgyártás. A keresleti nyomás pedig mindenhonnan erős. Az autógyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az elektromos modellekre, a televíziók és a számítógépek eladásai kilőttek az otthoni munkavégzés és a lezárások miatt, de ugyancsak megemelkedett a játékkonzolok iránti kereslet. Mindezt pedig kiegészítette az 5G mobilhálózatok terjedése, és az új 5G-s készülékek iránti növekvő igény.

Egyre súlyosabb a globális chiphiányForrás: AFP/Imaginechina

Egész iparágak érzik meg a hiányt

A hiány komolyságát mutatta tavaly, hogy az Apple-nek is el kellett halasztania két hónappal az igencsak várt iPhone 12 piacra dobását a chiphiány miatt. A 2000 milliárd dollárt érő óriásvállalat egyébként évi 58 milliárd dollárt költ chipvásárlásra, amivel globális éllovas.

Az autóiparban szintén súlyos a helyzet. A Ford nemrég jelentette be, hogy csökkenti a termelési kapacitást két gyárában, a nyeresége pedig 2,5 milliárd dollárral csökkenhet a chiphiány miatt. A Nissan szintén visszafogta a kibocsátását a mexikói üzemekben, a General Motors pedig közölte, 2 milliárd dollárral zsugorodhat a nyeresége. A teljes autóipar összesen nagyjából 37 milliárd dollárnyi chipet vásárol évente.

A videojáték konzolok piacát sem hagyja érintetlenül a hiány. A Sony a múlt hónapban jelezte, hogy a chiphiány miatt lehetséges, hogy nem éri el cég a PS5 konzol eladási céljait, míg a Microsoft Xbox részlegén úgy számolnak, hogy legalább az idei év második feléig kitart chipkínálat akadozása.

TA SamsungForrás: AFP/Marco Bertorello

A helyzet súlyát azonban legjobban a Samsung példája mutatja. A vállalat ugyanis az Apple mögött a világ második legnagyobb félvezető-vásárlója. Nemrég pedig közölték, elképzelhető, hogy elhalasztják az új csúcskategóriás telefonjuk piacra dobását a chiphiány miatt. Mindezt úgy, hogy közben a Samsung a világ második legnagyobb chipgyártója is.

Egy elemző konkrétan „elképesztőnek" nevezte a helyzetet, hogy a Samsung évente 56 milliárd dollárért ad el másoknak chipeket, közben 36 milliárd dollárért vásárol saját magának, és ebben a helyzetben előállhat az a helyzet, hogy a vállalatnak akkora hiánya van, hogy el kell halasztania egy saját termék piacra dobását.

Niel Campling, a Mirabaud médiapiaci és technológiai elemzője kiemelte, a globális chiphiány a hétköznapi vásárlók pénztárcáját is érinti, különösen a kereslet növekedése mellett. A folyamat következtében az autók és az okostelefonok árai is emelkedheztnek, és arra sem lehet számítani, hogy az iPhone-ok idén olcsóbbak lesznek, mint tavaly voltak.