Kína világszerte kiterjesztené a digitális jüan tesztelését a kereskedési platformokon. Ez pedig nemzetközileg is megerősítheti a kínai fizetőeszközt, mivel szabadon átváltható lenne más devizákra.

Kína nemzetközi babérokra tör a digitális fizetőeszközével, ahogy Peking elkezdi tesztelni a virtuális jüant olyan kereskedési platformokon, ahol átválthatóvá válik más devizákra – írja az RT.com.

Ezzel együtt a kínai vezetés egy olyan keretrendszeren is dolgozik, amely meghatározza a jegybanki digitális fizetőeszközök jogi kereteit. A szakértők szerint ha Kína a nemzetközi színtéren is el akarja fogadtatni a digitális jüant, akkor együtt kell működnie kereskedési partnerekkel és régiós pénzügyi központokkal. Ha ugyanis sikerül felállítani egy megfelelő keretrendszert, akkor létrejönnének a jogi és pénzügyi feltételek a szabad átváltásokhoz.

Kilépne a világ elé a digitális jüanForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Egy ilyen lehetséges platform volna az Inathon-LionRock (Note) nevű projekt, amely kifejezetten a határokon átívelő digitális fizetéseknek adnak keretet. A projekt mögött a hongkongi jegybank szerepét betöltő hatóság, illetve a thaiföldi központi bank áll kezdeményezőként.

A projektben nyolc thaiföldi és két hongkongi bank (beleértve az HSBC-t is) vett részt, folyamatosan tesztelve a digitális fizetőeszköz alapú tranzakciókat Thaiföld és Hongkong között. A projekt célja, hogy segítse a jegybankokat a határokon átívelő transzferek lebonyolításában, illetve a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokban, valamint a tőkepiaci tranzakciókban is.

Kína egyébként hazai terepen már jó ideje, egyre lendületesebben teszteli a digitális jüant. Peking ugyanis azzal tervez, hogy a rendszer teljesen kész és működőképes lesz a 2022-es téli olimpiai játékokra. A szakértők pedig úgy számolnak, hogy idővel a digitális jüan határokon átívelő kereskedésben is szerepet kaphat a hazai tranzakciók mellett.