Kína világszerte kiterjesztené a digitális jüan tesztelését

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Kína világszerte kiterjesztené a digitális jüan tesztelését a kereskedési platformokon. Ez pedig nemzetközileg is megerősítheti a kínai fizetőeszközt, mivel szabadon átváltható lenne más devizákra.
Vágólapra másolva!

Kína nemzetközi babérokra tör a digitális fizetőeszközével, ahogy Peking elkezdi tesztelni a virtuális jüant olyan kereskedési platformokon, ahol átválthatóvá válik más devizákra – írja az RT.com.

Ezzel együtt a kínai vezetés egy olyan keretrendszeren is dolgozik, amely meghatározza a jegybanki digitális fizetőeszközök jogi kereteit.

A szakértők szerint ha Kína a nemzetközi színtéren is el akarja fogadtatni a digitális jüant, akkor együtt kell működnie kereskedési partnerekkel és régiós pénzügyi központokkal. Ha ugyanis sikerül felállítani egy megfelelő keretrendszert, akkor létrejönnének a jogi és pénzügyi feltételek a szabad átváltásokhoz.

Kilépne a világ elé a digitális jüan Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Egy ilyen lehetséges platform volna az Inathon-LionRock (Note) nevű projekt, amely kifejezetten a határokon átívelő digitális fizetéseknek adnak keretet. A projekt mögött a hongkongi jegybank szerepét betöltő hatóság, illetve a thaiföldi központi bank áll kezdeményezőként.

A projektben nyolc thaiföldi és két hongkongi bank (beleértve az HSBC-t is) vett részt, folyamatosan tesztelve a digitális fizetőeszköz alapú tranzakciókat Thaiföld és Hongkong között.

A projekt célja, hogy segítse a jegybankokat a határokon átívelő transzferek lebonyolításában, illetve a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokban, valamint a tőkepiaci tranzakciókban is.

Kína egyébként hazai terepen már jó ideje, egyre lendületesebben teszteli a digitális jüant. Peking ugyanis azzal tervez, hogy a rendszer teljesen kész és működőképes lesz a 2022-es téli olimpiai játékokra. A szakértők pedig úgy számolnak, hogy idővel a digitális jüan határokon átívelő kereskedésben is szerepet kaphat a hazai tranzakciók mellett.