Talán a Yell nevű skót sziget lakói is meglepődtek, amikor meglátták az otthonuk közelében az első elektromosautó-töltőállomást. A jelenség azonban annyiban nem meglepő, hogy a sziget közelében működik egy árapályerőmű, amely elegendő megújuló energiát biztosít a térségnek.

Megjelent az első elektromosautó-töltőállomás a Yell nevű észak-skóciai szigeten. Az állomás különlegessége, hogy árapály energiából származik hozzá az elektromosság, ami igen sajátos megoldásnak számít.

A kevesebb mint ezer lakost számláló Yell sziget a Shetland-szigetekhez tartozik – a durván 100 szigetből álló csoport második legnagyobbja. A töltőpont az energiát a Nova Innovation nevű vállalat Shetland Tidal Array nevű árapály erőművéből kapja. Ez egy négy turbinából álló létesítmény, amely Yell és egy másik sziget (Unst) között helyezkedik el – írja a CNBC.

A töltőállomás különlegessége, hogy a Nova Innovation közlése szerint ez a világ első olyan töltőpontja, ahol a sofőrök közvetlenül árapály energiaforrásból tölthetik föl az akkumulátoraikat. Ráadásul a tárolási rendszer lehetővé teszi a folyamatos energia-ellátottságot is.

Komoly lehetőség rejlik az árapályerőművekbenForrás: Wikipedia/핑크로즈 -

A skót kormány egyébként széles körben támogatja az elektromos autók használatát. A cél az, hogy 2030-ra teljesen kivezessék a benzines és dízelautókat az újautó-eladások körében. A Yellben található projektet is a Transport Scotland nevű állami ügynökség támogatta.

Noha a tengeri energia igen izgalmas lehetőségeket rejt magában, az adatok alapján még mindig nagyon kicsi a részesedése az európai energiamixben. Az Ocean Energy Europe (OEE) adatai szerint tavaly Európában mindössze 260 kilowatt árapály-kapacitást telepítettek, hullámenergiából pedig csupán 200 kilowattot. Összevetésképpen, 2020-ban 14,7 gigawattnyi szélenergiát telepítettek Európában.

Jóllehet a yelli projekt relatíve kicsinek számít, azonban jól mutatja, hogy izgalmas lehetőségek vannak az akkumulátor-töltési infrastruktúra fejlesztéseiben.