Egy skót sziget az árapállyal csábítaná magához az elektromos autókat

Catacol, Isle of Arran, North Ayrshire, Scotland travel destination photography HORIZONTAL colour image scotland united kingdom EUROPE catacol isle of arran north ayrshire outdoors day Skócia
Catacol, Isle of Arran, North Ayrshire, Scotland, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
Talán a Yell nevű skót sziget lakói is meglepődtek, amikor meglátták az otthonuk közelében az első elektromosautó-töltőállomást. A jelenség azonban annyiban nem meglepő, hogy a sziget közelében működik egy árapályerőmű, amely elegendő megújuló energiát biztosít a térségnek.
Vágólapra másolva!

Megjelent az első elektromosautó-töltőállomás a Yell nevű észak-skóciai szigeten. Az állomás különlegessége, hogy árapály energiából származik hozzá az elektromosság, ami igen sajátos megoldásnak számít.

A kevesebb mint ezer lakost számláló Yell sziget a Shetland-szigetekhez tartozik – a durván 100 szigetből álló csoport második legnagyobbja. A töltőpont az energiát a Nova Innovation nevű vállalat Shetland Tidal Array nevű árapály erőművéből kapja. Ez egy négy turbinából álló létesítmény, amely Yell és egy másik sziget (Unst) között helyezkedik el – írja a CNBC.

A töltőállomás különlegessége, hogy a Nova Innovation közlése szerint ez a világ első olyan töltőpontja, ahol a sofőrök közvetlenül árapály energiaforrásból tölthetik föl az akkumulátoraikat.

Ráadásul a tárolási rendszer lehetővé teszi a folyamatos energia-ellátottságot is.

Komoly lehetőség rejlik az árapályerőművekben Forrás: Wikipedia/핑크로즈 -

A skót kormány egyébként széles körben támogatja az elektromos autók használatát. A cél az, hogy 2030-ra teljesen kivezessék a benzines és dízelautókat az újautó-eladások körében. A Yellben található projektet is a Transport Scotland nevű állami ügynökség támogatta.

Noha a tengeri energia igen izgalmas lehetőségeket rejt magában, az adatok alapján még mindig nagyon kicsi a részesedése az európai energiamixben. Az Ocean Energy Europe (OEE) adatai szerint

tavaly Európában mindössze 260 kilowatt árapály-kapacitást telepítettek, hullámenergiából pedig csupán 200 kilowattot.

Összevetésképpen, 2020-ban 14,7 gigawattnyi szélenergiát telepítettek Európában.

Jóllehet a yelli projekt relatíve kicsinek számít, azonban jól mutatja, hogy izgalmas lehetőségek vannak az akkumulátor-töltési infrastruktúra fejlesztéseiben.