Rengeteg pénzt fektettek a nagybankok a szennyező iparágakba

erőmű
Poppy blossoms can be seen in a corn field in front of the RWE brown coal power plant Niederaussem near Bergheim, Germany, 3 June 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Horst Ossinger//dpa
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb bankjai tavaly 9 százalékkal csökkentették a fosszilis tüzelőanyagok világában működő cégekbe irányuló befektetéseiket. Ha azonban az elmúlt öt évet nézzük, akkor a nagy pénzintézetek hatalmas összegekkel támogatták a szennyező iparágakat.
Vágólapra másolva!

Egy friss jelentés szerint a világ 60 legnagyobb bankja tavaly 9 százalékkal fogta vissza a szennyező iparágakba irányuló befektetéseit. Az elmúlt öt év egészében viszont a nagybankok hatalmas összegeket pumpáltak be a fosszilis tüzelőanyagok cégeibe – írja a Reuters.

A legnagyobb pénzintézetek tavaly több mint 750 milliárd dollárt fektettek be 2300 fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégbe.

Ez közel 10 százalékos csökkenés volt a 2019-ben mért 824 milliárd dollárhoz képest – derült ki a Rainforest Action Network, a Reclaim Finance, az Oil Change International, valamint más nem kormányzati szervezetek közös jelentéséből.

A kutatás azonban rámutatott, a csökkenést elsősorban a tavalyi év második felében tapasztalt visszaesés hajtotta, ami elsősorban a koronavírus-járvány hatásainak volt köszönhető.

Mindazonáltal 2016 óta (vagyis a párizsi klímaegyezmény aláírását követően) a nagybankok befektetései minden évben 4,4-5,5 százalékkal bővültek.

Ezzel a pénzintézetek összesen 3800 milliárd dollárt fektettek be a szennyező iparágakba 2016 és 2020 között – írja a CNBC.

A nagybankok hatalmas befektetésekkel támogatták a szennyező iparágakat az elmúlt években Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

Ráadásul még 2020 első felében is nőtt a fosszilis tüzelőanyagokban utazó vállalatok tőkeigénye, és ki is használták az olcsó finanszírozási forrásokban rejlő lehetőségeket. Tavaly egyébként három amerikai befektetési bank járt élen a fosszilis iparágak finanszírozásában. A JPMorgan Chase 51,3 milliárd dollárt, a Citi 48,4 milliárdot, a Bank of America pedig 42,1 milliárd dollárt költött el az ezekre a szektorokra.

Összességében tehát az látható, hogy a tavalyi zsugorodás mellett az elmúlt évek finanszírozási trendje világosan szembemegy a klímacélokkal

– hangsúlyozta a jelentés.

Az elmúlt időszakban azonban több bank is jelezte, hogy leáll a szennyező szektorok finanszírozásával. Legutóbb az HSBC közölte, hogy teljesen ki fog szállni a szénipar pénzügyi támogatásából a következő években.