Elon Musk beváltotta történelmi ígéretét, amit a Teslákkal kapcsolatban tett

Tesla, logó, autó
07 February 2020, Lower Saxony, Hanover: A Tesla Model X stands in front of a sales shop and service center of the manufacturer of electric vehicles, Tesla. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
Elon Musk bejelentette, mostantól lehetőség van arra, hogy a vásárlók bitcoinnal fizessenek a Tesla autóiért az Egyesült Államokban. Ez történelmi lépés az autógyártók körében, azonban annyiban nem meglepő, hogy Musk már korábban jelezte az erre vonatkozó tervét.
Vágólapra másolva!

A Tesla alapítója és vezére, Elon Musk (aki egy ideje már nem a cég vezérigazgatója, hanem „technokirálya") kedden jelentette be a Twitteren, hogy

az Egyesült Államokban most már lehetséges bitcoinnal fizetni a Tesla autóiért.

A mostani bejelentés azt követően érkezett, hogy Musk a múlt hónapban közölte, cége 1,5 milliárd dollárért vásárolt be a kriptovalutából, és hamarosan lehetővé teszi a bitcoinnal való fizetést – írja a CNBC.

A Tesla a weboldalán külön részletezi is a vásárlás módját. A vállalat elektromos autói egyébként 37.990 és 124.000 dollár között forognak a kereskedelemben (nem számítva az adókat).

Bitcoinnal is lehet fizetni a Teslákért Fotó: Csudai Sándor - Origo

Musk hozzátette, az idei évben az USA-n kívüli vásárlók előtt is megnyílik a bitcoinnal való fizetés lehetősége, azonban a cégvezető nem jelölte meg, ez pontosan mely országokra lesz érvényes. A fizetések lebonyolításához a Tesla egy „belső" és „nyílt forrású" szoftvert alkalmaz.

A Tesla részvényárfolyama és a bitcoin értéke az elmúlt időszakban egyaránt szárnyalt.

Az elmúlt 12 hónapban a Tesla papírja 100 dollárról 600 dollár fölé emelkedett, míg a bitcoin 7000 dollár körüli szintről 55.000 dollár fölé hasított.

Közben a Tesla piaci értéke az év elején átlépte a 800 milliárd dollárt – bár aztán süllyedésnek indult, és mára csupán 635 milliárd dollár körül áll.

Noha Musk a bitcoin egyik leghíresebb támogatója, sokak számára igencsak visszatetsző a kriptovaluta iránti rajongása. Miközben ugyanis az elektromos autók egyik fő funkciója a környezetterhelés csökkentése lenne, addig a bitcoinnal szemben megfogalmazott egyik legfőbb kritika épp az, hogy a mögöttes infrastruktúra elképesztően környezetkárosító.