A Bank of England bemutatta új polimer alapanyagú bankjegyének tervét, amely Alan Turing matematikust ábrázolja, aki brilliáns kódtörő képességeivel nagymértékben hozzájárult az ország második világháborúban aratott győzelméhez.

Az új 50 fontos bankjegy a számítástechnikai úttörő portréja mellett matematikai képleteket is ábrázol Turing 1936-os írásából, amely megalapozta a modern modern számítástechnika és a mesterséges intelligencia koncepcióját.Ezen kívül műszaki rajzokat is tartalmaz az Enigma-kód megfejtésére használt gépekhez, amellyel feltörte a korabeli német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt bonyolult kódrendszert.

Az 2014-es Kódjátszma című film révén került újra reflektorfénybe a tragikus sorsú tudós, aki a II. világháború idején a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott csoportjának élén állt. A nagysikerű filmben Turinget Benedict Cumberbatch színész alakította.

A második világégés során az Atlanti-óceán vizein portyázó német U-boat flotta tengeralattjárói stratégiai veszteségeket okoztak a szövetséges csapatoknak. Azáltal, hogy a titkos kommunikációjuk a „felszínre került" évekkel lerövidült a pusztító háború, sokezer életet mentve meg így.

Az U-flotta egy tengeralattjárójaForrás: Origo

A zseniális elme élete azonban a háború után tragikus fordulatot vett. Nagy Brittaniában 1967-ig a homoszexualitást törvény tiltotta, Turingot pedig rajtakapták egy férfival és 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték. A bebörtönzést ugyan elkerülte, viszont a kormányzati szerveknek nem dolgozhatott tovább és női hormon injekcióival történő kasztrálásra kényszerítették.

Az angol jegybank, a Bank of England által 2021. március 25-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép az újonnan nyomtatott 50 fontos bankjegyekrőlForrás: MTI/AP/Bank of England/-

Turing mindössze 41 évesen, valószínűleg az őt ért megaláztatások miatt 1954-ben ciánnal megmérgezte magát. 2013-ban II. Erzsébet királynő, a brit kormány kezdeményezésére utólagos kegyelemben részesítette, egyben elismerve háborús erőfeszítéseit és tudományos örökségét.

Az új pénz nyomtatása.Forrás: AFP/-

Az 50 fontos az ország legnagyobb értékű címlete. Az új bankjegy június 23-án, Turing születésnapján kerül be a készpénzforgalomba.