Megvan, mikor indulhat az új hazai egységes nagybank

Vágólapra másolva!
A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank 2020 májusában alapították meg a Magyar Bankholding Zrt.-t, amely most elfogadta a három pénzintézet egyesülésére vonatkozó stratégiát. A terv szerint 2023-tól a magyar lakosokat és vállalkozásokat már egy egységes nagybank szolgálja ki, amely Magyarország legmodernebb pénzügyi szolgáltatója kíván lenni.
Vágólapra másolva!

Tavaly május 15-én írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. egy közös pénzügyi holding cég létrehozásáról.

Az új cég, a Magyar Bankholding Zrt. feladatául azt jelölték ki, hogy készítse elő egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozását.

Az együttműködéshez 2020. május 26-án csatlakozott a Budapest Bank Zrt. is.

Október 30-án a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank meghatározó tulajdonosai szerződést is aláírtak a korábbi szándéknyilatkozat megerősítésére, valamint döntöttek arról, hogy a három kereskedelmi bank közvetlen tulajdonosa a Magyar Bankholding Zrt. lesz. December 15-én pedig már a tényleges működését is megkezdte a holding cég, amelyben

a Magyar Állam 30,35 százalék, az MKB addigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB addigi közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

A három bank különböző erősségekkel rendelkezik: a Budapest Bank a városi lakosság, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások, az MKB Bank a nagyvállalatok, a Takarékbank pedig a vidéki és agrár ügyfelek kiszolgálásában meghatározó.

– nyilatkozta dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. igazgatósági elnöke.

dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. igazgatósági elnöke Forrás: Magyar Bankholding Zrt.

Magyarország legmodernebb bankját hozzák létre

Most újabb fontos mérföldkőhöz ért a Magyar Bankholding Zrt., meghirdették ugyanis a három bank egyesítésére vonatkozó, a következő öt évre szóló stratégiát. Eszerint

a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank fúziója 2023-ban zárulhat le. Ekkorra jöhet létre a piacvezető szerepre törekvő, tisztán magyar tulajdonú bank, amely elkötelezett abban, hogy Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált pénzügyi szolgáltatójává váljon.

Az új nagybank univerzális bankként tervez működni, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleinek nyújtandó új, modern termék- és szolgáltatási paletta kidolgozása. Piacvezető vállalati, agrár- és lízing pozícióit a csoport meg kívánja őrizni.
A stratégia több olyan lehetőséget is azonosít, például a működés, az irányítás és az informatikai rendszerek területein, amelyek kiaknázásával az új nagybank még hatékonyabban működhet a jövőben, mint tették azt korábban a tagbankok külön-külön.

– mondta dr. Barna Zsolt.

Dinamikus átállás

Az ügyfelek az átalakulás során nem fognak tapasztalni semmilyen fennakadást, a tagbankok az egyesülési folyamat alatt is a korábban megszokott magas minőségben szolgálják ki ügyfeleiket.
A Magyar Bankholding a friss üzleti stratégia értelmében a következő öt év során a megtermelt profitot teljes egészében visszaforgatja a bankcsoport fejlesztésébe és működésébe. Az új nagybank az átalakulást követően is a legnagyobb magyarországi fiókhálózatot fogja működtetni, elkötelezett marad a kistelepüléseken élők kiszolgálása mellett, mindeközben a digitális ügyfélkiszolgálásban is élenjáróvá válik.

– tette hozzá dr. Barna Zsolt.

A világméretű koronavírus-járvány a gazdaságot, így a bankrendszert is átalakítja. Felértékelődhetnek az önellátásban kritikus szektorok, amelyekre az új bank kifejezetten erősen tervez fókuszálni. A megváltozott környezetben a pénzügyi szolgáltatóktól is elvárás a rugalmasság, a teljes körű digitális ügyfélkiszolgálás, vagyis a gyors és költséghatékony reagálás, amelynek az egyik kulcseleme az új informatikai rendszer lesz.

Számos területen már most is piacvezetők

A három tagbank összesen már jelenleg is 1,4 millió aktív lakossági és 208 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki. A holding számos területen piacvezető pozícióval rendelkezik. Együttes mérlegfőösszege 8 424, hitelállománya 3 787, betétállománya pedig 5.414 milliárd forint, írja közleményében a Magyar Bankholding Zrt.