Az Intel szerint túl sok chipet gyártanak Ázsiában

Lenovo Legion Y540, gamer, laptop, teszt
9. generációs Intel Core i7 procit kapott.
Vágólapra másolva!
Az Intel új vezérigazgatója szerint túl sok számítógépes chipet gyártanak Ázsiában, ami aránytalanul kiszolgáltatottá teszi az iparágat. Épp ezért az amerikai vállalat azt tervezi, hogy új divíziót állít föl, és kiterjeszti az amerikai és európai gyártását.
Vágólapra másolva!

Az Intel új vezetője, Pat Gelsinger a BBC-nek adott interjújában fejtette ki, hogy meglátása szerint túl sok számítógépes chipet gyártanak Ázsiában, ami aránytalanul kiszolgáltatottá teszi az iparági szereplőket a régiós beszállítóktól.

Jelenleg a processzorok jelentős részét Ázsiában gyártják, és olyan szereplők dominálnak, mint a tajvani TSMC vagy a dél-koreai Samsung.

Az amerikai Intel ezért azt tervezi, hogy felállít egy új divíziót, amely saját tervezésű chipek gyártásával enyhítené a vállalatok függőségét. A globális chipkérdés egyébként manapság különösen izgalmas, mivel jelenleg súlyos chiphiány fenyegeti az elektronikai vállalatokat, ami egyesek szerint komoly áremelkedésekhez is vezethet.

Az Intel eddig a világ számos területén gyártatta a saját chipjeit, azonban Gelsinger jelezte, a cég 20 milliárd dollárt fordít majd két új gyár megépítésére az Egyesült Államokban, Arizona államban.

Emellett bővíteni szeretnék az Írországban (County Kildare) található gyárukat is.

Az Intel enyhítené a chipgyártók kiszolgáltatottságát Forrás: Pok Rie / Pexels

Gelsinger az interjúban kiemelte, nem túl kedvező helyzet a cégek számára, hogy a világ egyik legfontosabb technológiai területén a teljes kínálat 80 százaléka Ázsiából érkezik. Különösen, hogy a digitalizáció folyamatosan fejlődik, vagyis bármilyen akadozás vagy leállás a régióban szinte azonnali globális problémákhoz vezethet.

Az Intel emellett egy másik európai országban is tervez gyárat építeni, azonban Gelsinger nem nevezte meg, melyik országról van szó. Noha az Intel tervei a jelenlegi chiphiányt már nem tudják orvosolni, egybevágnak az amerikai és európai véleményekkel, amik szerint egyaránt helyi gyárak építését szorgalmazzák a függőség csökkentése érdekében.

Gelsingernek azonban a közvetlen versenytársaival szemben is bizonyítania kell.

Az elmúlt években ugyanis az Intel többször is elvétette a gyártási terveit, így folyamatosan lemaradt az AMD és az Apple mellett.

A 60 éves Gelsinger a múlt hónapban tért vissza az Intelhez, miután az elődjét részben épp a piaci részesedés csökkenése miatt menesztették. Gelsinger azonban a karrierje elején három évtizedet töltött az amerikai vállalatnál, például ő volt az Intel első műszaki vezetője.