A külső munkálatok megkezdése után már folyik az Operaház belső felújítása is, amelynek során nem kis feladatot jelent, hogy szűk helyen, egyedi és cirádás felületekhez igazítsák az alkalmazott állványzatokat.

Az Operaház, vagyis hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióján közösen dolgozik a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma - írja a Magyar Építők. A külső és belső rekonstrukciót érintő munkálatoknál a Layher állványai nagy szerepet vállalnak. Az épület belső felújításához szükséges állványozási feladatokat a Dunamenti Állványtechnika Kft. végzi. 

Az Operaház külső felújítási munkálatai már korábban elkezdődtek, idén már belső felújítási munkálatokat is végeznek, a belső tereket, burkolatokat és díszítőelemeket restaurálják.  Ehhez a feladathoz komplex állványszerkezetekre is szükség van.  Az épület belső állványozásához a flexibilis Allround állványrendszert használták, olyan térállványokat alkalmaztak, amelyek a korlátok, a falak, a kazettás mennyezet és az oszlopok restaurálására szolgálnak. 

Az oszlopokkal határolt, boltíves, harmadik emeleti előcsarnokot a padlótól a plafonig beállványozták, mintegy 261 légköbméteren. 

A képre kattintva nézze meg galériánkat az Operaház rekonstrukciójáról:

Layher állványok segítségével szépül az OperaházForrás: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az itt épült állványzat közel 4 méter magas, 13,3 méter hosszú és 5 méter széles. Itt az előcsarnokban a belső restauráció a freskók díszítését, a mennyezet, a boltívek és a díszítőelemek felújítását foglalja magában. 

A lépcsőtér állványozása során közel 15 tonna állványanyagot használtak fel, amellyel 13x10 méteres állványzat épült, és amely a legmagasabb részen 15 méter magas, azaz nagyságrendileg a harmadik emeletig felér. Itt is térállványt építettek, melyet mivel nem rögzíthetnek falhoz, így rendkívül fontos a stabilitása, az, hogy biztos alapokon álljon. A rajta való közlekedést létrás feljárók segítik, acél járólapok alkalmazásával.

A lépcsőkarok állványozása is érdekes feladatot jelentett a cirádás felület miatt, itt körülbelül 4 tonna állványanyagot használtak annak felújításához. A királyi páholy tölgyfaborítású fogadótermének meggyszínű selyemkárpitjáról elnevezett Vörös Szalonban is zajlanak munkálatok. Itt egy 4,8 méter széles és 12,8 méter hosszú térállványt építettek fel a falak és a mennyezet restaurációjához.

A továbbiakban folytatódik az épület belső megújítása. A földszinti előcsarnok állványozása hozzávetőlegesen május folyamán esedékes, ahol közel 15 tonna állványanyag kerül majd felhasználásra.