A keleti nyitás politikája lendületet adott a magyar-pakisztáni gazdasági együttműködésnek is, a világkereskedelem globális visszaesése ellenére tavaly 12 százalékkal növekedett a kétoldalú kereskedelmi forgalmunk - nyilatkozta Szijjártó Péter az MTI-nek, miután Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel megnyitotta a magyar pakisztáni online üzleti fórumot, amelyen 40 magyar és 60 pakisztáni cég vesz részt.

A Mol a legnagyobb külföldi befektetők közé tartozik Pakisztánban, az ország energiaszükségletének jelentős hányadát biztosítja kőolaj és földgáz kitermelésén keresztül - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Az Eximbank 83 millió dolláros hitelkeretet nyitott magyar és pakisztáni vállalatok együttműködésének finanszírozására, hiszen előrehaladott tárgyalások zajlanak az orvosi műszerek gyártása, az élelmiszeripar és a kiberbiztonság területén - tette hozzá.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kétoldalú kapcsolatokban fontos szerepet játszik az oktatás, ugyanis a Magyarország által felajánlott 200 ösztöndíjas helyre 9500 pakisztáni diák jelentkezett - mondta.