Új fenntarthatósági, szemléletformálási és közösségépítési applikációt indít a VEP

Embrance and looking at smart phone Smart Phone Beautiful Wireless Technology Real People Leisure Activity Touch Screen Electrical Equipment Boys Two People Touchpad Copy Space Hobbies Domestic Life 8-9 Years Smiling Laughing Sitting Looking Playing Playf
Photography son sits on the sofa and holding his hand smart-phone, the mother sits and looks at his smart phone
Vágólapra másolva!
Új, a fenntartható fejlődés témájával összefüggő, első verziójával a diákokat megszólító kezdeményezés mutatkozik be az idei Fenntarthatósági Témahéten. Molnár Ferenc, közgazdász, fenntarthatósági szakértő, akinek nevéhez köthető Kelet-Közép-Európa legnagyobb, az Európai Bizottság által is díjazott zöldenergetikai programja, a Virtuális Erőmű Program (VEP) felépítése és működtetése, az Origónak beszélt az idén V-GO néven bemutatkozó fenntarthatósági közösségfejlesztési applikációról.
Vágólapra másolva!

2021 tavaszán, a Fenntarthatósági Témahéten debütál 1.0 verzióban és őszre készül el a kvázi kész változata a V-GO applikációnak, melyet a több innovatív vállalkozásban is érdekelt Molnár Ferenc készít csapatával. A Prevenciós célú Virtuális Építő Programok (PVÉP) ötletgazdája és jogtulajdonosa társadalmilag felelős, és a fenntartható fejlődést támogató vállalkozásokban éli és képzeli el a jövőt. Ezért tartja fontosnak a szemléletformálást, különösen a fenntarthatósággal és prevenciós célokkal összefüggésben.

A fenntartható közösség-szervezés – azaz minél nagyobb, a fenntartható fejlődést támogató virtuális és ezzel együtt valós közösség szervezése –, valamint az edukáció, a közérthető módon, a hétköznapokban alkalmazható gyakorlatok átadása a legfontosabb a szándékunk. Ezzel együtt pénzügyileg is takarékosabb, lehetőség szerint közösségben megélt életvitel és életmód kialakítása, népszerűsítése – fogalmazza meg Molnár Ferenc annak a hamarosan bemutatkozó applikációnak a célját, mellyel három lépcsőben egymillió diákot, majd ősztől közel ennyi felnőttet is megszólítanának itthon.

A Virtuális Erőmű Program mögött állók egyformán fontosnak érzik a 8-18 éves korcsoportokon belül a kisiskolások, az általános iskola utolsó évfolyamaira járók, valamint a középiskolások szemléletformálását is.

– mondja Molnár Ferenc.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/mixetto/Mixetto

Az e korosztályba tartozók ugyanis már aktív digitális felhasználók, közülük sokan első megtakarításaikat is elkezdik megalapozni, és a felnőttkor küszöbén, családalapítás előtt állnak. A család, a fenntartható közösségek alapvető sejtje, annak fenntartható gazdálkodása és működtetése kiemelt fókuszt kap majd az APP 3.0 véglegesnek szánt változatában.

Ennek az applikációnak nem titkolt célja, hogy fejlessze a kapcsolati hálót.

Ahhoz ugyanis, hogy az élő és a mesterséges szerveződések hosszú távon, fenntarthatóan tudjanak létezni, fejlett, minőségi kapcsolatháló kell. Ettől lesz a jövő stabil és fenntartható – állítja Molnár. A fenntartható fejlődés a projekt gazdái szerint ugyanis az együttműködésen múlik, bármilyen megosztó magatartás vagy szerveződés ellene dolgozik annak.

A megoldás kulcsa szerintük tehát éppen a kapcsolatok és hálózatok erősítése lehet,

az egyes társadalmi csoportok és korosztályok egymáshoz való közelítése, és nem az egyes generációk és csoportok szembenállását erősítő, szakadékot képező harcok és mozgalmak.

Kérdés persze, hogyan lehet elérni, hogy a fiatalok használják ezt az alkalmazást is. Ezt segítheti elő, hogy abban a fejlesztők tájékoztatása szerint, folyamatosan lesznek kihívások, csoportos és egyéni fejlődési pályák és versenyek, valamint komoly díjak is mögöttük. A cél az – jelezték –, hogy a fiatalok körében „menőnek" számítson, ne csak a használat, hanem a részvétel mindabban, amit az alkalmazás kínál.

Illusztráció Forrás: lev dolgachov/Lev Dolgachov

A fejlesztést két ütemben tervezzük átvezetni egy fenntarthatósági és takarékossági tanácsadó felületté – akár kvázi egyénre szabottan –, azaz olyan lenne, mint egy hatalmas fórum, vagy virtuális influenszer – mondja Molnár Ferenc. A 3. verzióban már virtuális valóság elemekkel.

Abszolút cél a mozgósítás, az edukáció, ill. a folyamatos kapcsolattartás. Hasznosak szeretnénk lenni a fenntarthatósági témában, néhány év alatt a kritikus méret fölé nőni – teszi hozzá.

A Virtuális Erőmű Program Magyarország legnagyobb fenntarthatósági oktatási – nevelési, szemléletformálási programjának, a Fenntarthatósági Témahétnek kiemelt szakmai partnere és egyik legjelentősebb tartalomszolgáltatója. Ennek keretében több 100 ezer diákot ér el különféle szakmai programjaival, versenyeivel. A Virtuális Erőmű Program (VEP), mint prevenciós célú virtuális építő program (PVÉP) energiahatékonysági és megújuló energia alapú jó gyakorlatok gyűjtésével, illetve projektek generálásával és megvalósítás-támogatásával – elősegítve a hazai vállalati, intézményi, önkormányzati és lakossági szektor energetikai szükséglet racionalizálását.

A már 10 éves, sikeresen bevezetett Virtuális Erőmű Program és az ennek mintájára most induló hasonló kezdeményezéseknél azzal a problémával szembesültünk, hogy nem, vagy nehezen jutnak el magukhoz az egyénekhez – jelzi Molnár. A vállalkozások és önkormányzatok, azaz a nagyobb entitások voltak a fókuszban – egyértelműen a fajlagos tranzakciós költségszintek miatt. Az új applikációval elindulhat végre a virtuális erőmű utolsó, eddig kényszerből „hidegen tartott" ún. „lakossági blokkja" is (az önkormányzati, intézményi és vállalkozási mellett), melyet közel egy évtizeden keresztül nem tudtunk megvalósítani, és amely hamarosan még komolyabb elemekkel bővül majd – mondja a fenntarthatósági szakértő.