Saját márkás elektromos autókat gyártana a Xiaomi

Xiaomi
View of a logo of Xiaomi at the headquarters of Chinese smartphone maker Xiaomi in Beijing, China, 4 May 2018. Chinese smartphone and connected device maker Xiaomi is bringing its blockbuster initial public offering to Hong Kong, where it could raise about $10 billion in the largest listing globally in almost four years. The IPO plans, filed on Thursday (9 May 2018), will be one of the first in Hong Kong under new rules designed to attract tech listings, a major win for the bourse as competition heats up between Hong Kong, New York and the Chinese mainland. The listing is expected to give Beijing-based, Cayman-domiciled Xiaomi a market value of between $80 billion and $100 billion, just eight years after it came onto the scene in China, people familiar with the plans told Reuters.
Vágólapra másolva!
Elektromos autók gyártásába fogna a Xiaomi. A kínai okostelefon-gyártó vállalat a Great Wall Motor gyárát használná ahhoz, hogy kiterjessze a növekedési lehetőségeit.
Vágólapra másolva!

Izgalmas lépésre készül a világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártójának számító kínai Xiaomi. A vállalat ugyanis a Great Wall Motors gyárában kezdene elektromos autókat gyártani – értesült a Reuters az ügyet ismerő iparági forrásokból.

A Xiaomi a saját márkaneve alatt forgalmazná az autóit, és a szélesebb piacot célozná meg.

A cég döntése nem is annyira meglepő, ha azt nézzük, hogy jelenleg számos technológiai vállalat igyekszik terjeszkedni a legkülönbözőbb területeken.

Az Apple saját elektromos autóját például már sokan várják, bár még számos bizonytalanság van körülötte.

A források szerint a Xiaomi és a Great Wall már a jövő héten hivatalosan is bejelenthetik a partnerséget. A Great Wall egyébként még soha nem ajánlotta fel a kapacitásait más vállalatnak, de most a mérnöki munkákban is segíthet a Xiaominak, hogy felgyorsítsák a folyamatot. A két társaság nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

A Great Wall Motors-szal közösen gyárthat elektromos autót a Xiaomi Forrás: Imaginechina/Gao yuwen - Imaginechina/Gao Yuwen

A Xiaomi már egy ideje dolgozik az üzleti tevékenysége kiterjesztésén, hogy az eredménye ne függjön túlságosan az okostelefonoktól. Ez a jelenlegi időszakban különösen fontos, tekintve, hogy a globális chiphiány miatt számos elektronikai vállalat pénzügyi eredménye romlott.

A mostani lépés azonban azt is bizonyítja, hogy a technológiai cégek és az autógyártók egyre szorosabban működnek együtt.

A kínai Baidu technológiai óriás például januárban jelentette be, hogy szintén saját elektromos autókat gyártana a Geely gyáraiban.

A Xiaomi tervei szerint az első modelleket már 2023-ban piacra dobhatják, és ez arra is lehetőséget ad, hogy az autókat összekössék a vállalat más termékeivel – közölték a források.

A Great Wall Motors Kína legnagyobb pickup-gyártó vállalata, és idén már el is indították a saját elektromos- és okosautó-márkájukat. A tavaly 1,11 millió járművet értékesítő cég emellett Kínában közös elektromosautó-gyárat épít a BMW-vel.