Magyarország a zöld utat választotta

klíma, klímavédelem, klíma, illusztráció, környezet, szennyezés
Vágólapra másolva!
Magyarország a klímapolitikájában a jövőt, a klímavédelem, az energiaszuverenitás és a zöld gazdasági fejlődés útját választotta - fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az uniós környezetvédelmi miniszterek márciusi találkozójának apropóján kérdezett szakember a lap hétfői számában kifejtette azt is, hogy a koronavírus-válság utáni helyreállításra fordítandó uniós források felhasználását a magyar kormány úgy tervezte meg, hogy a körforgásos gazdaságra történő átállást segítse. Steiner Attila arról, hogy közeleg a nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi tervek benyújtásának határideje elmondta, hogy a hazai terv energetikai komponenséről már sikerült is nagy vonalakban megállapodni Brüsszellel.

- ismertette.

Jelenleg folynak az egyeztetések az uniós intézmények között, de a felek álláspontja egyelőre igen messze áll egymástól, nemcsak a klímacél tekintetében. Így nem tartotta valószínűnek, hogy a Joe Biden amerikai elnök által április 22-re - a Föld napjára - összehívott magas szintű klímacsúcs előtt sikerül lezárni a tárgyalásokat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az európai klímatörvény eddigi tárgyalásai során elért hangsúlyos magyar eredmények közé sorolta Steiner Attila, hogy kikerült a szövegből, hogy az Európai Bizottság saját hatáskörben döntsön a 2030 és 2050 közötti uniós kibocsátásteljesítési ütemről.

- mondta.

A készülő, júniusra várható "Fit for 55" jogszabályjavaslati csomagról - amely az új cél elérésének módját rögzíti az uniós klíma- és energiapolitikában -, a magyar álláspont december óta nem változott.

- fejtette ki.

Példaként említette, hogy míg egyes tagállamok - például Magyarország - már eddig is jelentős mértékben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es bázisévhez képest, addig más tagállamok - például Ausztria vagy Spanyolország - nemhogy nem csökkentették, de még növelték is a bázisévhez képest kibocsátásukat. Figyelembe kell venni azt is, hogy nem mindenki ugyanarról a szintről indul - szögezte le.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Emlékeztetett rá,

Magyarország elkötelezte magát amellett, hogy ne csak uniós, hanem tagállami szinten is elérje a klímasemlegességet 2050-re. E cél teljesítése érdekében jött létre a klíma- és természetvédelmi akcióterv,

amely konkrét cselekvéseket határoz meg annak érdekében, hogy Magyarország szén-dioxid-kibocsátása 2030-ra jelentős mértékben csökkenjen, 2050-re pedig klímasemleges országgá váljon. Ilyen konkrét intézkedés például az ország erdővel borított területének 27 százalékra növelése, a naperőművek kapacitásának meghatszorozása, valamint az elektromobilitás mind szélesebb körben történő elterjesztése - sorolta az államtitkár. Megjegyezte, hogy az elmúlt egy évben meg is kezdték ezeknek a végrehajtását.

- fogalmazott.