Most az egyik nagy fizetési szolgáltató emelte magasba a bitcoin árfolyamát

Visa kártya
A visa credit card is on display on a table in Berlin The European Union wants to reduce extra fees for payments with credit cards throughout Europe. Photo: Joerg Carstensen/dpa
Vágólapra másolva!
Megugrott a bitcoin árfolyama hétfőn, miután a kriptovaluta-befektetők pozitívan értékelték a Visa bejelentését. A fizetési rendszert működtető óriásvállalat ugyanis közölte, először tesztelnek közvetlen, kriptovalutában elszámolt tranzakciókat.
Vágólapra másolva!

A bitcoin árfolyama 4 százalékot emelkedett hétfőn, és átlépte az 58.000 dolláros szintet, miután a Visa olyan bejelentést tett, amely lendületet adott a virtuális fizetőeszközöknek – írja az RT.com. A bitcoin mellett más kriptovaluták árfolyama is megugrott. A második legnagyobb piaci kapitalizációval bíró token, az ethereum, valamint az XRP (Ripple) szintén drágult a hét első napján.

A háttérben az áll, hogy a Visa olyan bejelentést tett, amely általában is jó hír a kriptovaluták számára. A vállalat ugyanis közölte,

bevezetné az USD Coin (USDC) kriptovalutát a fizetési rendszerébe, vagyis lehetővé tenné az USDC-vel való fizetést hagyományos devizára való átváltás nélkül.

A Visa egyébként ebben a hónapban jelentette be, hogy a tervei szerint több vállalat számára is elérhetővé tenné ezt az opciót.

A Visa friss döntése új lendületet adott a kriptovalutáknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az USDC azonban egy különleges kriptovaluta, amely egy nagyon fontos szempontból különbözik a bitcointól. Az USDC ugyanis egy úgynevezett „stablecoin", vagyis minimális a volatilitása (az árfolyamkilengése).

Ennek oka, hogy az árfolyama 1:1 arányban rögzítve van az amerikai dollár árfolyamához.

A tranzakciók egyébként az Ethereum blokklánc-hálózatán keresztül valósulnak meg.

A bitcoin a tavalyi év végén kezdett el újra lendületesen drágulni, majd hamarosan új mindenkori rekordot is döntött. 2021 eleje óta a kriptovaluta árfolyama már közel 100 százalékos pluszban van.