A Facebook és a Google azt tervezi, hogy két hatalmas, tenger alatti vezetéket fektetne le, összekötve az Egyesült Államok nyugati partját és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságait. A két cég ezzel javítaná a térség internetelérést.

Két hatalmas vezetékkel kötné össze a nagy közösségi felület mögötti vállalat és a Google az Egyesült Államokat és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságait – írja a CNBC a két vállalat által közzétett tervek alapján.

Az Echo és a Bifrost trans-Pacific nevű tenger alatti kábelek az USA nyugati partja és Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságai (Szingapúr és Indonézia) között húzódnának.

Az ázsiai régióban ugyanis hatalmas ütemben nő az okostelefon-használók száma, a kábelek pedig 70 százalékkal növelnék az adatkapacitást, illetve javítanák az internet-elérhetőséget is.

Miközben a közösségimédia-óriás mindkét vezetékben érdekelt, a Google csak az Echo nevű kábelbe fektet be. A projekt költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de még a szabályozói jóváhagyásokat is be kell szereznie a két cégnek.

Egy tengeri optikai kábel a spanyol partoknálForrás: AFP/Ander Gillenea

A Facebook hálózati beruházásokért felelős alelnöke, Kevin Salvadori jelezte, ázsiai partnereket is bevonnának a fejlesztésbe. Ezek között van két indonéz cég (Telin, XL Axiata), valamint a szingapúri Keppel.

A tervek szerint az Echo 2023-ra készülhet el, míg a Bifrost 2024 végére épülhet meg. A közösségi felületeiről ismert vállalat egyébként tavaly májusban jelentette be, hogy egy 37.000 kilométeres tenger alatti vezetéket tervez építeni Afrika partjai körül, javítva ezzel a térség internet-hozzáférését.

A Google szintén rendelkezik hasonló tervekkel. Az Equiano nevű víz alatti kábel Afrikát és Európát kötné össze, de a technológiai óriás Loon nevű projektje léggömbökkel biztosítana 4G-elérést vidéki közösségeknek, ahol nincs megfelelően kiépítve az internethálózat. A Google legutóbbi bejelentése szerint épp Mozambikban terjesztik ki a projekt tervezését.

A másik nagyvállalatnak is volt egy hasonló elképzelése, de abban napenergiával hajtott drónokkal biztosítottak volna internet-hozzáférést. Az Aquila névre hallgató projektet végül 2018-ban lezárták, de a hírek szerint ezt követően a vállalat az Airbus közreműködésével dolgozik hasonló drónokon Ausztráliában.