Szerény szupergazdagok, akik egyáltalán nem úgy élnek, mint a milliárdosok - galéria

Azim Premji, Warren Buffett, Amancio Ortega, montázs
Azim Premji, Warren Buffett, Amancio Ortega
Vágólapra másolva!
A gazdagság sokaknál a fényűző életmóddal kapcsolódik össze, többekben talán az a képzet él a milliárdosokról, hogy - például - szuper sportkocsikkal száguldozva töltik az idejüket. Persze egyáltalán nem mindegyikükre igazak a sztereotípiák, hiszen sokan közülük egyáltalán nem kérkednek a vagyonukkal, és ugyanúgy élnek, mint az átlagemberek. A közösségimédia-felületen rendszeresen megjelenő Unknown Facts című sorozat segítségével közülük mutatunk be hetet.
Vágólapra másolva!

1. Warren Buffett

A Berkshire Hathaway legendás, most 90 éves elnök-vezérigazgatója ugyanabban a házban él, amit még 1958-ban vásárolt 31.500 dollárért. Az Omahai Látnoknak becézett üzletembert tartják a világ milliárdosai között az egyik legintelligensebbnek, aki szigorú beosztással kezeli a vagyonát, és mellette rengeteget jótékonykodik. 2009-ben megjelent életrajzában arról írt, hogy nincs saját mobiltelefonja, és számítógép sincs az íróasztalán, egy ideig pedig autójának rendszámtábláján ez a felirat állt: Takarékos. Amikor barátja, a szintén a világ leggazdagabbjai közé tartozó Bill Gates meglátogatja omahai otthonában, Buffett mindig személyesen megy ki érte a repülőtérre. Nemcsak befektet olyan gyorséttermi láncokba, mint a Burger King, a Dairy Queen, valamint üdítőipari cégekbe, mint a Coca-Cola, hanem előszeretettel fogyasztja is azok termékeit. Étrendjéhez szigorúan hozzátartozik napi öt Coca-Cola, de nem maradhat el némi sült krumpli és Cheetos snack sem.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a teljesen hétköznapi életet élő szupergazdagokról:

milliárdosok, 2021, Carlos Slim Helú
milliárdosok, 2021, Charlie Ergen
milliárdosok, 2021, Amancio Ortega
milliárdosok, 2021, Azim Premji
Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria, Warren Buffet
milliárdosok, 2021, Ingvar Kamprad
milliárdosok, 2021, Carlos Slim Helú
milliárdosok, 2021, Charlie Ergen
milliárdosok, 2021, Amancio Ortega
milliárdosok, 2021, Azim Premji
Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria, Warren Buffet
milliárdosok, 2021, Ingvar Kamprad
milliárdosok, 2021, Carlos Slim Helú
milliárdosok, 2021, Charlie Ergen
milliárdosok, 2021, Amancio Ortega
milliárdosok, 2021, Azim Premji
Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria, Warren Buffet
milliárdosok, 2021, Ingvar Kamprad

2. Carlos Slim Helú

A Grupo Carso alapítója több mint 40 éve ugyanabban a hat hálószobás házban él. Ahelyett, hogy elköltené vagyonát, visszaforgatja a gazdaságba és kiterjedt vállalkozásaiba. Annak ellenére, hogy messze Mexikó leggazdagabb embere, nem tart igényt olyan luxusra, mint egy magánrepülőgép vagy saját jacht, és állítólag még mindig egy régi Mercedes-Benzzel jár. Józan üzleti megfontolások alapján vezeti vállalkozásait, és alkalmazottait mindig arra ösztökéli, hogy cégeinél még a prosperitás időszakaiban is szigorú keretek között gazdálkodjanak. Rendkívül fontos számára a család, és szívesen vendégeli meg házi készítésű ételekkel gyermekeit, valamint unokáit.

3. Charlie Ergen

A Dish Network elnöke a mai napig a maga által készített uzsonnát fogyasztja a munkahelyén. Gazdag üzletember, de a magánéletben mégis keményen megfogja a pénzt. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az önerőből lett milliárdos külföldi üzleti útjain egészen mostanáig nem egyágyas szobákban szállt meg, hanem mindig valamelyik kollégájával osztott meg egy-egy apartmant.

4. Amancio Ortega

A spanyol Inditex ruházati divatcég alapítója jó szokása szerint alkalmazottaival közösen ebédel a Zara cég központjának éttermében. Évek óta semmit nem oszt meg magánéletéről a nyilvánossággal, mindössze annyit lehet tudni róla, hogy kikapcsolódást keresve, feleségével gyakran elutaznak La Corunában lévő házukba. Ragaszkodik az egyszerű és számára megszokott öltözködéshez: kék színű zakót, fehér inget és szürke nyakkendőt visel a mindennapok során.

5. Azim Premji

A Wipro elnöke is sokban különbözik egy „átlag" szupergazdagtól, hiszen használt autóval jár, és rendszeresen felhívja kollégái figyelmét arra, hogy a munka végeztével mindig kapcsolják le a világítást az irodában. Az indiai technológiai szektor leggazdagabb üzletemberét „vékonypénzű milliárdosnak" is nevezik. Kering róla egy olyan történet, hogy már 16,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, de ez nem tartotta vissza attól, hogy egy külföldi üzleti útjáról hazatérve, a repülőtérről egy egyszerű háromkerekű riksával vitesse haza magát, vagy hogy cégének irodájában rendszeresen a vécépapír gazdaságos használatára intő felhívásokat tegyen közzé. Külföldi utazásai alkalmával pedig rendszeresen turistaosztályra szóló repülőjegyet vált.

6. Ingvar Kamprad

Ugyan már három évvel ezelőtt meghalt, de az IKEA alapítója mindenképpen ebbe az összeállításba kívánkozik. Róla is köztudott volt, hogy üzleti útjai során a turistaosztályra váltott jegyet a repülőre, otthon, a városban járva pedig gyakran vette igénybe a helyi tömegközlekedést és buszra szállt. Európa egyik leggazdagabb embere volt, de szívesen vegyült el az emberek között: sokan talán nem is sejtették, hogy esetleg mellette ebédeltek az IKEA valamelyik éttermében. A hatvanas években Porschével járt, és méretre szabott ruhákat viselt, ám ekkor a luxus számára véget is ért. A svéd milliárdosra később mindvégig jellemző volt, hogy beosztással bánt hatalmas vagyonával, és sokáig egy régi, öreg Volvót vezetett.