Közel 30 éve nem csökkent ekkorát a britek adóssága

Supermarket paying "Convenience Store Business Buying Cash Register Cashier Checkout Counter Color Image Computer Monitor Concepts And Ideas Consumerism Consumerism" Conveyor Belt Credit Card Customer Food Greengrocer's Shop Home Finances Horizontal Payin
Paying at supermarket checkout.Blank pc screen suitable for insertion of logo or message.
Vágólapra másolva!
Elsőre elég különösnek tűnő folyamat játszódik le a brit lakosság körében. 27 éve nem látott mértékben csökkent ugyanis a szigetország lakóinak adósságállománya. A háttérben az áll, hogy mivel számos bolt bezárt a koronavírus-járvány miatt, a britek sokkal kevesebbszer használták a hitelkártyáikat.
Vágólapra másolva!

Akkorát zuhant februárban a brit lakosság hitelkártya-használata, hogy 27 éve nem látott mértékben csökkent a szigetország lakóinak eladósodottsága – írja a The Guardian. A háttérben az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében a lakosság kevesebbet tudott és akart hitelből költeni.

Közben egyre többen fizették vissza a már meglévő adósságaikat is, amivel a lakossági hitelfelvétel 9,9 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest

– ilyen mértékű visszaesésre 1994 óta, az adatok mérésének kezdete óta, nem volt példa. A Bank of England egyébként már januárra is rekord mértékű esésről jelentett, a decemberi 9 százalékos visszaesést követően.

Az elemzők pedig úgy számolnak, hogy valószínűleg márciusban is folytatódik a lakosság hitelállományának leépülési trendje, mivel még nem tud helyreállni a lezárások előtti fogyasztói aktivitás.

Visszafogták a hitelkártya-költéseket a britek Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A brit fogyasztói óvatosság másik jele, hogy februárban tovább nőttek a megtakarítások. Vagyis a lakosság folyamatosan igyekszik pénzügyi tartalékokat képezni. A lakossági megtakarítási és más betéti számlák állománya 17,1 milliárd fonttal bővült februárban.

A Bank of England vezető közgazdásza, Andy Haldane úgy számolt, hogy

a járvány teljes időszaka alatt akár 250 milliárd fontnyi megtakarítás is felhalmozódhatott a brit lakosság számláin.

Ennek egy része pedig a lazításokat követően visszakerülhet a gazdasági körforgásba (fogyasztásként), tovább erősítve a gazdasági növekedést.

Mindeközben a jelzálog-hitelezés erősödött a szigetországban. A lakosság 6,2 milliárd fontnyi hitelt vett így fel februárban, ami jelentős bővülésnek számít. A jegybank elemzése viszont kiemelte, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a potenciális hitelfelvevők igyekeztek kihasználni az illetékfizetések időszakos elengedését. Eredetileg ugyanis márciusban véget ért volna a kedvezményes időszak, de végül kitolták azt június végéig.