A Nemzetközi Valutalap (IMF) javítja a globális gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó várakozását, figyelembe véve a nemrég bejelentett amerikai gazdaságélénkítő csomagot és azt, hogy folyamatosan nő a beoltottak száma világszerte.

Az IMF legutóbb januárban közölt globális előrejelzést, akkor 5,5 százalékos növekedést várt az idei évre az előző, októberi becslésében szerepelt 5,2 százalék után. Tavaly a globális GDP 3,5 százalékkal csökkent.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója azt mondta, az amerikai kormány által kidolgozott, és a kongresszus által március elején jóváhagyott újabb, 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag, valamint az oltás terén elért eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy az eddig becsültnél nagyobb idei és jövő évi globális gazdasági növekedéssel számoljunk.

Az IMF a felülvizsgált adatot a jövő hét elején hozza nyilvánosságra World Economic Outlook (WEO) jelentésében. Georgieva rámutatott arra, hogy bár javul a globális gazdaság kilátása, ezzel egy időben tovább szélesedik a rés a lakosságát gyorsan beoltani képes gazdag országok és a szükséges források szűkében lévő szegényebb országok között.