Ezért zuhantak ma nagyot az üzemanyagárak

Mol, benzinkút
Budapest, 2017. március 23. Egy eladó a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Mától jelentősen csökkennek az üzemanyagárak: a benzin litere 6, a gázolajé 12 forinttal lesz olcsóbb mostantól.
Vágólapra másolva!

A szokásostól eltérő időben változnak a héten a hazai üzemanyagárak. A szerdai és pénteki árváltozás elmaradt, viszont a 2021. április 1-től érvényes jövedéki adóváltozás miatt csütörtökön változott a 95-ös benzin és gázolaj átlagára is - írja a Holtankoljak.hu.

Az előbbinek bruttó 6 forinttal csökkent a literenkénti ára, a gázolajnak pedig bruttó 12 forinttal lett olcsóbb. Így szinte azonos szintre kerül a két üzemanyag átlaga, ami az alábbiak szerint alakul:

  • 95-ös benzin: 421 Ft/liter
  • Gázolaj: 422 Ft/liter

Az árcsökkenés annak köszönhető, hogy az új árszabályozási mechanizmussal összefüggésben az olaj magas világpiaci ára miatt immár kisebb az adóteher a benzinen és a gázolajon. Az április 1-jétől érvényes szabályozás szerint a gázolaj esetében literenként 10, a benzin esetében 5 forinttal kevesebb a jövedéki adó.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A kormány az európai jövedékiadó-emelési trendet úgy alkalmazza, hogy csak akkor emelkedik az adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, akkor a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték.

Most ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egyhordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így mától a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökkent.