Meglepő, hogy melyik ország lehet a nyertese az elektromos autók forradalmának

Asbestos, Canada, Kanada, bánya
Aerial view of Asbestos mine, Asbestos, Quebec, Canada. Asbestos is a set of six naturally occurring silicate minerals used commercially for their desirable physical properties
Vágólapra másolva!
Kanadának reális esélye lehet arra, hogy vezető legyen a lítium-ion akkumulátorok globális piacán. Az elemzők szerint viszont ehhez még nagyon sokat kell dolgoznia az országnak.
Vágólapra másolva!

Meglepő nyertese lehet az elektromos autók globális népszerűségének. A Roskill elemzése szerint ugyanis Kanada kiváló helyzetben van ahhoz, hogy éllovas legyen a lítium-ion akkumulátorok világpiacán – írja a Mining.com.

A kutatás azt követően jelent meg, hogy a Lion Electric nevű, elektromos teherautókat és buszokat gyártó vállalat bejelentette,

Quebecben akkumulátorgyárat és innovációs központot épít, egy összesen 185 millió kanadai dolláros (147 millió amerikai dollár) beruházás keretében.

A projekt 100 millió kanadai dolláros (79,4 millió amerikai dollár) támogatást kap a szövetségi kormánytól és a helyi önkormányzatoktól is. A tervek szerint 2023 elején kezdheti meg a működését a gyár és a központ.

Kanada hatalmas lendületet vehetne a globális akkumulátor-gyártásban Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Torsten Sukrow/Sulupress.De

Az éves akkumulátor-gyártási kapacitás várhatóan 5 gigawattóra lesz, ami azt jelentené, hogy évente nagyjából 14.000 közepes és nehéz terepgépjárművet láthatna el energiával. A Roskill pedig kiemelte, a quebeci gyár nagyon fontos lépés lesz a kanadai akkumulátorgyártás fejlődésében, és az ország tovább tudná erősíteni a hazai beszállítói láncát.

Kanada azonban jelenleg igencsak le van maradva a globális versenyben a lítium-ion akkumulátorok gyártása terén.

Az idén márciusig bejelentett termelési tervek alapján ugyanis az ország 2030-ig mindössze 0,03 százalékos globális részesedéssel bírna a lítium-ion akkumulátorok piacán.

A Roskill elemzői viszont azonban Kanada ennél sokkal jobb pozícióban lehetne, sőt akár a világpiac élvonalába is bekerülhetne. Az ország ugyanis igen bőségesen rendelkezik azokkal a nyersanyagokkal, melyek kiemelten fontosak az akkumulátorgyártásban. Ilyen a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán, a réz vagy a grafit.

Kanada nyersanyagkészletei fölvehetnék a versenyt a világ legnagyobb bányáival Forrás: The Mining Report

Kanada eddig főként exportálta ezeket a nyersanyagokat, elsősorban Ázsiába, és szinte alig használta ki hazai terepen a gyártási lehetőségeket. Ha viszont az olyan kezdeményezések, mint a Lion Electric projektje elterjednének,

akkor Kanada jelentősen javíthatna a pozícióján az elektromos autók globális piacán, és a szektor felfutásának egyik nagy nyertese lehetne.

Ráadásul Kanada már jelenleg is igen jól teljesít a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Az ország a világ harmadik legnagyobb vízenergia-felhasználója, miközben az áramtermelésének 67 százaléka megújuló forrásokból származik.