Jelentős támogatási keret segíti a magyar gazdaságot a hétéves fejlesztési ciklusban

Budapest, város, látkép, belváros
Vágólapra másolva!
Ebben a hónapban megjelennek a 2021-2027 között elérhető uniós támogatások pályázatai. Áprilisban és májusban az első körben gazdaságfejlesztésre lehet forrásokat igényelni. A mikro-, kis- és középvállalkozások korszerű üzleti és termelési tevékenységhez kaphatnak segítséget, majd érkeznek a "Magyar multi" és a "Zöld nemzeti bajnok" programjaihoz nyújtott támogatások. A mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak elsőként az új uniós költségvetési időszak pénzeire - ismertetette a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség jelezte azt is, hogy az uniós támogatásokat meghatározott szakpolitikai célkitűzések mentén költik el.

A pénzek felhasználása azt a célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama között legyen.

Így például a zöld és digitális fejlesztések jelentős hangsúlyt kapnak. Ezek ösztönzése prioritás. A legfontosabb területek közé tartozik a gazdaságfejlesztés, a versenyképesség, az infrastruktúra és a munkahelyteremtés.

A tárca emlékeztetett, hogy az Európai Unió keretköltségvetése, a többéves pénzügyi kerete (MFF) hét évre határozza meg a költségvetési támpontokat a 2021-2027 közötti időszakban. Ez és a Következő nemzedék EU (Next Generation EU) helyreállítási eszköz főösszege együttesen mintegy 1800 milliárd euró (630 ezer milliárd forint).

Magyarország részesedése az MFF-ből közel 30,8 milliárd euró (10,8 ezer milliárd forint), a Következő nemzedék EU-val kiegészülve 51,6 milliárd euró (18 ezer milliárd forint).

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Miniszterelnökség megjegyezte: az előbbi esetében a magyar kormány jelentős eredményeket ért el Brüsszelben. A tárgyalások utolsó fordulójában a tagállamok közül a legnagyobb kohéziós forrásnövekményt, mintegy kétmilliárd euróval magasabb keretet sikerült kiharcolni.

Magyarországnak mintegy húszmilliárd euró áll majd rendelkezésére a kohéziós politika keretében.

A napilap ismerteti, hogy a fejlesztési ciklus támogatási programjai kapcsán az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben több alkalommal támadták a kormányt. A többi között azzal vádolták a döntéshozókat, hogy nem egyeztetnek a programokról, ráadásul a fejlesztési terv megvalósítása késik. Ezzel szemben a kormány széles körű párbeszédet folytat az uniós forrásfelhasználásról. A Miniszterelnökség közölte: 2019 nyarától hozzávetőleg 150 online és személyes rendezvényen közel tizenötezer szakértővel, potenciális pályázóval és szakmai szervezettel egyeztettek.