A tavalyi év igen erősnek bizonyult az alkoholos italok gyártóinak, különösen azokon a területeken, ahol a járvány miatti lezárások mellett lehetőség volt az italok házhoz szállítására. A sikeres év után megmutatjuk, melyek voltak 2021 elején a világ legértékesebb italgyártói.

A pénzügyi eredményeik alapján a tavalyi év igen erős volt az alkoholos italokat gyártó cégek számára. Egy elemzés pedig nemrég azt is összesítette, melyek voltak 2021. március elején a legértékesebb italgyártók. A 24/7 Wall St. által is közölt lista a piaci kapitalizáció alapján rangsorolta a cégeket – vagyis a piacon elérhető részvények értéke alapján.

A 15 legértékesebb vállalat közül hét Ázsiában található, és ezek számos olyan terméket gyártanak, amelyek alig ismertek a nyugati fogyasztók számára. A 15-ös listán szereplők közül mindössze három rendelkezett amerikai székhellyel, és szintén hét olyan társaság volt, amelyek elsősorban sörtermékeikről ismertek.

Most megmutatjuk a 10 legértékesebb alkoholos italokat gyártó vállalat toplistáját.

10. Brown-Forman

Az amerikai Louisville-ben (Kentucky) működő cég neve talán kevéssé ismert a nagyközönség előtt, azonban a termékei már annál inkább. A Brown-Forman gyártja ugyanis például a Jack Daniel's whiskymárka termékeit is.

A 34,98 milliárd dolláros piaci értékkel bíró társaság nagyjából 40 italmárkát tudhat magáénak, egyebek mellett az El Jimador tequilát és a Chambord likőrt. A cég a tavalyi negyedévben 709 millió dolláros bevételt ért el, ami 4 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest.

9. Constellation Brands

A kilencedik helyre szintén egy olyan vállalat futott be, amely nem a cégnévről, hanem a márkáiról ismert. A Constellation Brand a tulajdonosa ugyanis a Corona italmárkának, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. A cég piaci értéke 43,12 milliárd dollár.

Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Az amerikai Victorban (New York állam) székelő társaság azonban számos más italmárkát is menedzsel, egyebek mellett olyanokat, mint a Robert Mondavi, a Kim Crawford, a Ruffino, a The Prisoner, a Pacifico, a Negra Modelo, a Svedka vodka vagy a Casa Noble tequila. Tavaly novemberben a vállalat 2,4 milliárd dolláros bevételről jelentett, ami 21,94 százalékos bővülés volt az egy évvel korábbi szinthez képest.

8. Jiangsu Yanghe Brewery Joint-Stock

A kínai Suqianban működő hatalmas vállalat piaci értéke 46,42 milliárd dollár, a cég elsősorban söröket, borokat és röviditalokat gyárt, különböző márkanevek alatt.

A legismertebb termékei a Yanghe és a Shuanggou márkájú pajcsiu (baijiu) italok. A pajcsiu cirokból, és néha más gabonákból desztillált rövidital, amelyet a világ legkeresettebb alkoholos italfajtájaként tartanak számon – elsősorban kínai népszerűsége miatt. A társaság tavalyi negyedik negyedéves bevétele 368 millió dollár volt.

7. Pernod Ricard

A párizsi székhelyű Pernod Ricard-ral átlépjük az 50 milliárd dolláros határt, ugyanis a vállalat piaci értéke 50,75 milliárd dollár volt március elején. A vállalat két legnépszerűbb márkája a Pernod és Ricard ánizsalapú francia likőrök, de a társaság ezek mellett számos bor- és röviditalmárkával rendelkezik.

Forrás: AFP/Imaginechina/Weng lei

Ezek a „kevésbé népszerű" márkák azonban több esetben világhíresek. Olyanokról van szó ugyanis, mint a Mumm és a Perrier-Jouët pezsgő, az Absolut vodka, a Martell konyak, a Beefeter gin, a Jameson whiskey, a Chivas Regal és a Ballentine's scotch vagy a Malibu rum.

A Pernod Ricard egyébként arról számolt be, hogy a bevétele 36,2 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben, elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt.

6. Heineken

A hatodik helyet egy igazi sörgyártó legenda, a Heineken szerezte meg, 59,92 milliárd dolláros piaci értékkel. Az amszterdami székhelyű vállalat sörmárkája a világon mindenhol ismert, és egyike a legtöbbet eladott söröknek.

A holland cég alá más, nemzetközileg ismert márkák is tartoznak, például az Amstel, a Sol, a Tiger, a Moretti vagy a Lagunitas. A Heineken 2020 egészében 28,6 milliárd dolláros bevételt ért el.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Lapozzon az öt legértékesebb italgyártóért!