Milliókat fizetnének annak, aki megtervezi a legkényelmesebb arcmaszkot

7 dolog, ami miatt cseppet sem bánom, hogy maszk takarja az arcom
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány első éve alatt sokféle maszkot lehetett látni, voltak érdekes és divatos darabok, de akadtak rémálomba illőek is. Az Egyesült Államok egyik kormányzati szerve (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA) olyan pályázatot hirdetett meg, amelyen a jelentkezőknek lehetőleg a megismert viselési kényelmetlenségeket kiküszöbölő maszkot kell tervezniük.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban közzétettek egy pályázati kiírást, melynek célja egy kevésbé bosszantó arcmaszk megtervezése. A nyertesek összesen 500 ezer dollár díjazásra számíthatnak - ez mintegy 150 millió forint. A The Verge cikkéből kiderül, hogy az úgynevezett Maszk Innovációs Kihívás (Mask Innovation Challenge) az Országos Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézettel (NIOSH) együttműködve próbálja felhívni a figyelmet az emberek panaszai alapján, a maszkok által okozott kellemetlenségekre.

A védőeszközök kapcsán a leggyakoribb, a komfortérzettel összefüggő panaszok: irritálják a bőrt, párásítják a szemüveget, kényelmetlenek, és megnehezítik a kommunikációt.

Így zajlik a pályázat a jövő maszkjaira

A verseny két szakaszból áll. Az első a tervezésre összpontosít, ami további két részre tagolódik: az egyik egy meglévő maszk-koncepció újratervezését értékeli, míg a másik a technológiai újításokat és anyagokat veszi figyelembe. A benyújtott elképzelésnek tartalmaznia kell a javasolt maszkok elkészítésének tényleges sémáit, amiket a NIOSH közlése szerint a jövőben ténylegesen is tesztelni fognak. Az első szakasz végén tíz pályázat nyerhet, benyújtóik 10-10 ezer dollárt (körülbelül 3 millió forintot) kapnak, hogy elkészítsék a megtervezett maszkok prototípusait.

Forrás: Shutterstock

A második a „koncepciókontroll" szakasza, mely során a versenyzőknek egy kitalált helyzetre kell előállítaniuk egy vadonatúj maszkot. A második fázisban a résztvevők beküldik a megtervezett maszkok fizikai prototípusait, amelyeket majd a NIOSH tesztel saját protokolljai szerint. A második körből legfeljebb öt nyertes oszthatja meg a teljes nyereményt, amelynek összege 400 ezer dollár (körülbelül 121,8 millió forint).

Gyakorlati célja van a pályázatnak

A NIOSH és a pályázatot meghirdető kormányzati szerv, a BARDA szerint további részletek a második szakaszról egy későbbi időpontban jelennek meg a nyilvánosság számára.

A maszktervezési pályázat segíthet megoldást találni a védőeszközökkel kapcsolatos általános problémákra.

Ez azért fontos, mivel a jövőben elképzelhető, hogy a maszkok egy ideig nagy szerepet fognak betölteni az emberek életében, még akkor is, ha már általánossá vált a koronavírus elleni oltások felvétele. Ki kell emelni, hogy a maszkinnovációs verseny nem azt jelenti, hogy a mostani maszkok nem hatékonyak. A pályázat arra irányul, hogy olyan innovatív maszkok készüljenek, melyek megoldanak számos problémát az eddig észleltek közül, feltételezve, hogy a maszkok hosszabb távra az emberek mindennapjainak részévé is válhatnak.

Mindezek mellett, egy másik gond is jelent van a védőeszközök piacán, mivel a jelenlegi előállítók nem képesek folyamatosan kielégíteni a hatalmas keresletet.

Például a mai napig nem egyszerű beszerezni N95 és KN95 típusú maszkokat, amelyek jelenleg a világon a leggyakrabban ajánlott típusok. Ennek sok féle oka lehet, például a termékeket más országokból kell importálni, ami időbe telik, vagy a maszkok elkészítéshez szükséges fontos alkotóelemekből hiány van.

A pályázat első szakasza március 31-én kezdődött, a benyújtási határideje április 21.