A Lodoicea vagy coco de mer, magyar nevén tengerikókusz endemikus, azaz bennszülött, helyben élő és termő növényfaj a Seychelle-szigeteken. A botanikai ritkaságot a kihalás fenyegeti, de úgy tűnik, van remény, mert a helyiek összefogtak a megmentésére.

A 220 évig is elélő pálma akár 30 méter magasra is megnőhet és a világ legnagyobb és legnehezebb magjait termi.

Nagy magok, nagy kockázat

A tengerikókusz a Seychelle-szigetek 115 szigete közül csupán kettőn – Praslinben és Curieuse-on - nő természetes módon. A diók lenyűgöző, akár 25 kilogrammos súlyúak és fél méter hosszúak is lehetnek, így évszázadok óta vonzóak a tudósok, a turisták és az illegális kereskedők számára egyaránt. A dióhéj szuggesztív alakja miatt népszerű turisztikai ajándéktárgy, a belsejében található húsos magot pedig Kelet-Ázsiában értékesítik, ahol afrodiziákumnak tartják.

A tengerikókusz dió héja a benne található húsos maggal.Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A túlszedés miatt napjainkra már csak 8000 vad, érett Lodoicea található, amelyeket ráadásul az erdőtüzek, kártevők és a klímaváltozás is veszélyeztet.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vöröslistájára is felkerült a faj, amelynek megmentése érdekében a természetvédők a szigetlakókhoz fordultak.

A védelmi programról

A Seychelle-szigeteki Alapítvány(SIF), a helyi Környezetvédelmi Minisztériummal (MACCE) együttműködve indította el a kezdeményezést. A program keretében a lakosokat felkérték, hogy coco de mer magokat ültessenek földjeikre.

TengerikókuszForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A projekt célja a maglopás és a feketepiac felszámolása. 1978 óta a dióféle kereskedelmét szigorúan szabályozzák. Bárki, aki termel vagy a dióval kereskedik regisztrálnia kell a MACCE-nál. A kétlaki pálmák közül minden anyanövényt a GPS koordinátáikkal együtt nyilvántartanak. Még a szuvenír diókat is megszámozzák, amelyeket aztán 170–200 font (kb. 72.000-85.000 forint) között értékesítenek a turistáknak. Ezek a diók már nem életképesek, mivel a héjban lévő húsos magot előzőleg eltávolították. A projektben résztvevő lakosok legfeljebb öt magot ültethetnek. A SIF munkatársai meglátogatják a pályázó farmerokat, hogy felmérjék a termőterület méretét valamint a talajtípust, és arra is ügyelnek, hogy az ültetési hely ne legyen elérhető az illegális kereskedők számára. A decemberben lezárt pályázati időszak végén, a szigorú kritériumok ellenére is 104 kérelmet kaptak, mintegy 422 dióra.

A szuvenírként értékesített dióhéjak népszerűek a turisták között.Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Mivel maga a csírázási folyamat is több hónapot vesz igénybe, így a SIF munkatársai folyamatos utánkövetést is végeznek. A projekt rendkívül hosszútávú, hiszen a környezeti feltételektől függően akár 50 évig is eltarthat a növény ivarérettségének elérése, amit a farmerek többsége már nem fog megélni. Ennek ellenére a program nagyon népszerű a helyiek között, hiszen az ikonikus növény igazi turisztikai látványosság és megmentésével a biodiverzitás megőrzéséhez is hozzájárulnak.