Szenzációs ötlet megvalósításával helyettesítenék a Szuezi-csatornát

Szuezi-csatorna history transport politics Horizontal
This picture taken on November 17, 2019 shows the Liberia-flagged container ship RDO Concord sailing through Egypt's Suez Canal in the canal's central hub city of Ismailia on the 150th anniversary of the canal's inauguration. - One hundred and fifty years after the Suez Canal opened, the international waterway is hugely significant to the economy of modern-day Egypt, which nationalised it in 1956. The canal, dug in the 19th century using "rudimentary tools" and which links the Mediterranean to the Red Sea, was opened to navigation in 1869 and was expanded in 2015 to accommodate larger ships. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A minapi hajóbaleset rámutatott a Szuezi-csatorna áruforgalmának a sérülékenységére, és az érdekeltek azonnal megkezdték új, alternatív útvonalak felkutatását. Vagy éppen egy régi terv felújítását, az izraeli Red-Med vasútvonal létesítését ugyanis csaknem húsz éve határozták el - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hét történései megmutatták, mekkora károkat okoz, ha valamilyen okból nem használható a csatorna. Kell egy másik megoldás, ami a Vörös-tenger másik öblét – inkább csatorna alakú nyúlványát – használja fel, és az izraeli Eilat kikötőjéből vasúton juttatná el az árut egy Földközi-tengeri kikötőbe.

Izrael régóta tervezi, hogy összeköti a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel az Eilat déli kikötője és Ashdod kikötője közötti, jórészt sivatagi vasútvonal segítségével.

Az úgynevezett Red-Med Railway (A vörös és mediterrán szavak rövidítéséből álló elnevezés – a szerk.) tervét először 2012-ben hagyta jóvá az izraeli kormány, finanszírozás híján azonban nem valósult meg.

Michael Oren, az Egyesült Államok korábbi izraeli nagykövete azt nyilatkozta az Algemeiner.com kérdésére, hogy a Szuezi-csatorna balesete ismét felhívta a figyelmet az Ashdod–Eilat nagy sebességű teherszállító vasúti korridor kiépítésének az időszerűségére, amely Izraelen keresztül köti össze Nyugatot Kelettel. Oren úgy véli, hogy egy ilyen alternatív útvonal azt jelentené, hogy nincs több elakadt teherszállító, nincs több közlekedési dugó vagy késés a nemzetközi kereskedelemben.

Korábban Izrael azt javasolta Kínának, hogy fektessen be a több mint háromszáz kilométer hosszú Red-Med teherszállító vasútvonal építésébe.

A projekt fő nehézsége a befektetés mérete, amelyet becslések 10-12 milliárd dollárra tesznek, és ami túl nagy falat Izrael államnak.

Vészhelyzetek esetén vasútvonallal váltanák ki a Szuezi-csatornát Forrás: AFP/Khaled Desouki

Más megfontolások is szólnak a vasúti alternatíva ellen. A szerelvények kapacitása nagyságrendekkel kisebb az óceánjáró hajókéhoz képest. Igaz, hogy a vasúti infrastruktúra jól terhelhető, azaz rövid időközönként lehet újabb és újabb szerelvényt indítani, a feladat az, hogy a végpontokon legyen elég logisztikai kapacitás.

Ha megépítik ezt a vasutat, akkor a Vörös-tenger 13,4 kilométer hosszú izraeli partját lefoglalják egy olyan kikötőnek, amelyet csak ritkán, vészhelyzetben használnak, ráadásul a vasúti infrastruktúra ellehetetleníti a belföldi és külföldi turizmust.

Eközben a szuezi válság más országokat – köztük Iránt, Törökországot és Egyiptomot is – új kereskedelmi útvonalak kidolgozására serkenti.