Több évtizedes előkészítés után 2021. április 5-én átadták a kereskedelmi forgalomnak a Magyarország és a Szlovák Köztársaság villamosenergia-rendszereit összekötő új, 400 kV-os határkeresztező távvezetékeket.

A megvalósításra vonatkozó tárgyalások több mint 10 éve indultak újra az észak-kelet magyarországi Sajóivánka–Rimaszombat (Rimavská Sobota) összeköttetést kibővítve két 400 kV-os nyugat-magyarországi összeköttetés létrehozásával, Gönyű–Bős (Gabcikovo) és Gönyű- Nagygyőröd (Veľký Ďur) között, áll a MAVIR Zrt. közleményében.

A két ország, egy projekt két elemeként kezelte a két Észak-Dél irányú távvezeték hálózatának összekötését, amelyek növelik az érintett térségek villamosenergia-ellátásbiztonságát. Ezen túl pedig nemcsak a magyar és szlovák, hanem az egész európai villamosenergia-rendszer üzembiztonságához és a villamosenergia-piacok integrációjához is nagymértékben hozzájárulnak.

A vezetékek szerepeltek az EU PCI, vagyis közösségi érdekű projekteket tartalmazó listáján, és a beruházások finanszírozása is részben közösségi forrásból történt. A Gönyű és az országhatár közötti, 1750 méteres vezetékszakasz 4,2, a Sajóivánka és az országhatár közötti, 23,2 kilométeres szakasz 8,8 milliárd forintba került, mindkét esetben szükség volt az adott alállomások fejlesztésére is.

Az összekapcsolt európai villamosenergia-rendszerben – a piacösszekapcsolás, a megújuló energiaforrások rendszerbe integrálása és az elosztott villamosenergia-termelés következtében – az átviteli rendszerek közötti villamosenergia-forgalom növekszik, így az új határkeresztező vezetékek nagy mértékben csökkentik majd a kritikus terheltség kockázatát Szlovákia és Magyarország közös határmetszékén.

 

Kattintson az alábbi képre az új távvezetékről készült felvételekért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MAVIR Zrt.

Üzembehelyezésük sikerét a közép-európai régió összekapcsolt átviteli rendszerében ezen szűk keresztmetszet kezelését elősegítő megoldások több mint húsz éven át tartó kutatása és tervezése előzte meg, így a vezetékek átadása jelentős mérföldkőnek tekinthető nemcsak Szlovákia és Magyarország, hanem egész Európa számára.

Az új szlovák-magyar összeköttetéseink, Nyugat-Magyarországon Gönyűnél, és a keleti határszélen Sajóivánkánál nemcsak a magyarországi villamosenergia-rendszer egyensúlya szempontjából fontosak.

A bővülő nemzetközi összeköttetések a legforgalmasabb észak-déli áramlási útvonalon biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, másrészt hazánk számára az észak-kelet magyarországi régió hosszútávú ellátásbiztonságát"

- hangsúlyozta Biczók András, a MAVIR ZRt. elnök-vezérigazgatója.

A következő évtizedek még inkább az együttműködésről szólnak majd, nemcsak az országhatárokon belül, de az egyes nemzeti átviteli rendszerirányítók, nemzeti rendszerek között. A 20 éves tervezés utáni sikeres projektzárás egy élhetőbb (környezeti, gazdasági, társadalmi szempontból is fenntartható) jövőt céloz.

A Szlovákia területén összesen 46 km hosszúságú új 400 kV-os vezetékek átviteli kapacitása jelentős mértékben tehermentesíti majd a szlovák és a magyar átviteli rendszer túlterhelt határmetszékét. Ezen felül a most üzembe helyezett átviteli rendszerelemeknek köszönhetően lehetőség nyílik újabb megújuló energiaforrások rendszerbe kapcsolására és a mohi atomerőmű megbízható exportjának növelésére" – világította meg a beruházás jelentőségét Peter Dovhun, a SEPS igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója, írja az üzembe helyezéséről szóló közlemény.