Eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorokban működő cégek - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A megítélt támogatások 99 százaléka, mintegy 62 milliárd forint már meg is érkezett a vállalkozások számláira. A védelmi intézkedések oltások előrehaladásával megkezdett feloldása ellenére a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.

A magyar emberek munkából akarnak megélni. Ezt bizonyítja az is, hogy a tavalyi visszaesést követően ismét 4,5 milliónál többen dolgoznak Magyarországon. "A kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése" – jelentette ki Bodó Sándor.

Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta: eddig mintegy 25 ezer cég igényelte az ágazati bértámogatást.  „A vállalkozásokat így mostanáig összesen 62 milliárd forinttal segítettük a talpon maradásban, 155 ezer munkahely megvédésében. A kifizetéseket a lehető leggyorsabban végzik a kormányhivatalok, a megítélt támogatások 99 százaléka már megérkezett a cégek számláira" – tette hozzá Bodó Sándor.

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A vírussal szembeni küzdelem leghatékonyabb eszköze a vakcina. Már több mint 2,5 millió magyar embert beoltottak, lakosságarányosan ez az európai élmezőnybe tartozó teljesítmény. Így az első fokozattal megkezdődhetett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása, amely valamelyest könnyít számos kereskedelmi és szolgáltató vállalkozás helyzetén. Az ágazati bértámogatást azonban változatlanul kérhetik a cégek az áprilisi bérekhez is, a pályázatokat a hónap végéig lehet benyújtani – fejtette ki Bodó Sándor.