Rendeződhet a sötét múltú bányák helyzete, amiktől a technológiai vállalatok függnek

Kongó, kobalt, kongói kobalt, bányászat, bánya, cobalt, Congo 
  mining economy Horizontal
Artisanal miners are sort minerals on the road between Kolwezi and Lubumbashi, on February 15, 2018. - To Promulgate or not to promulgate? Congolese President Joseph Kabila is playing with the nerves of markets and lobbies by continuing the suspense around the reform of the mining code which plans to multiply by five a tax on cobalt. The Democratic republic of Congo is the leading cobalt producer providing 67% of the increasing global demand. (Photo by SAMIR TOUNSI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) hivatalosan is megkezdte együttműködését az ország kézzel, kisipari módon bányászott kobaltjának adásvételére a monopóliumjoggal rendelkező Entreprise Générale du Cobalt (EGC) nevű állami tulajdonú vállalattal – számol be a mining.com nevű szakportál.
Vágólapra másolva!

Az Entreprise Générale du Cobalt-ot, amelyet a kisipari (vagy kézműves) készletek ellenőrzésének elősegítése, valamint az árellenőrzések révén elérhető állami bevételek növelése érdekében hozták létre egy évvel ezelőtt. A Trafigura kereskedőházzal kötött ötéves szerződés értelmében kobalt-hidroxidot értékesít. A megállapodás keretében a Trafigura finanszírozza a szigorúan ellenőrzött, gépesítés nélkül üzemelő kisipari kobaltbányászati övezetek, vásárlási központok és a logisztika megvalósítását az ellátás nyomon követésére. Eme megállapodás feltételeit azonban - a jelen cikk elkészültéig - nem hozták nyilvánosságra.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ kobaltkészletének körülbelül a 70 százalékát birtokolja, az ásványkincs nélkülözhetetlen alkotóeleme az elektromos járművek, mobiltelefonok, számítógépek és egyéb vezeték nélküli eszközök lítium-ion akkumulátorainak.

Kézműves bányászok a Kongói Demokratikus Köztársaságban Forrás: AFP/Samir Tounsi

Az ipari bányák mögött a kézműves bányászat a második legnagyobb kobaltforrás a világon. A CRU Group bányászattal is foglalkozó tanácsadó részlege arra számít, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság még ebben az évben több mint 100.000 tonna kobaltot fog termelni, ami a világtermelés 71 százalékát jelentheti.

A kobaltbányászatot jellemző gyermekmunka és a biztonsági intézkedések hiánya miatt már régóta szükségessé és esedékessé váltak az ágazat megreformálását célzó kezdeményezések.

Egyes jogvédő szervezetek jelentései szerint nem ritka, hogy a csupán hetedik életévüket betöltött gyermekek is kobaltot tartalmazó kövek után keresgélnek a KDK kisipari bányáiban. A szervezetek azt állítják, hogy bizonyítékaik vannak arra is, hogy az itt és ilyen körülmények között bányászott kobalt a világ számos legnagyobb márkáinak az ellátó láncába is beférkőzött.

A megreformált kézműves bányászati ágazat hitünk szerint átalakíthatja az emberek életét és katalizátorként szolgálhat a KDK gazdasági növekedéséhez " – nyilatkozta Jeremy Weir, a Trafigura ügyvezető elnöke és vezérigazgatója.

Az elektromos járművek gyártói, köztük a Tesla és a Volkswagen vállalatok vezetői is megfogadták, hogy ezentúl tevékenyen is hozzájárulnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban uralkodó munkakörülmények javításához.

A kobalt azonban, amely a réz és a nikkel mellékterméke, elengedhetetlenül fontos tartozéka a csúcstechnológiás eszközöket és az elektromos járműveket tápláló akkumulátorok gyártásához.

Így a világ nagy technológiai cégei többé-kevésbé kiszolgáltatottak a nyersanyag beszállítóinak, és gyártásuk globálisan is megérzi, ha elapadnak a kobaltforrások. Például Kína legnagyobb kobaltgyártója, az LG Chemnek és a Volkswagennek is beszállító Huayou Cobalt tavaly jelentette be, hogy leállítja a vásárlást a KDK kisipari bányászaitól.

A Trafigura kereskedőház 2018 óta vesz részt a közép-afrikai országban a kézműves kobaltbányák megfigyelésére és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekben. Még ugyanebben az évben kísérleti projektbe kezdett a Chemaf Sarl Mutoshi bányájában dolgozók hivatalossá tétele érdekében. Miután 2019-ben már 450 millió amerikai dollárt sikerült összegyűjteni e célra, a globális koronavírus-járvány miatt a kereskedőháznak fel kellett függesztenie a projektjét.

Hivatalos adatok szerint több mint 200.000 ember keresi kenyerét a kobalt és réz ásása, bányászata révén KDK délkeleti részén, a Katanga régióban.