A Nemzetközi Valutaalap felfele javította a világgazdaság növekedési kilátásaira vonatkozó előrejelzését. A szervezet szerint egyre világosabban látszik a globális gazdaság talpra állása a koronavírus-járvány által okozott nehézségekből.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, a legfrissebb elemzésük szerint a világgazdaság 6 százalékkal bővülhet 2021-ben, szemben a januárban várt 5,5 százalékkal. A szervezet szerint a koronavírus elleni vakcinák jelentősen javítják a globális gazdaság kilátásait – írja az RT.com.

Noha a járvánnyal kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság, egyre tisztábban látszik a kiút a koronavírus által előidézett egészségügyi és gazdasági válságból – mondta Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza.

A globális GDP 2022-ben 4,4 százalékkal erősödhet, ami szintén magasabb a korábban becsült 4,2 százalékos ütemnél. A tavalyi évre egyébként az IMF 3,3 százalékos globális GDP-csökkenést számolt.
Gopinath azonban kiemelte, a globális gazdaság talpra állása igencsak egyenetlen. Ez azt jelenti, hogy az egyes országok és térségek igen eltérő növekedési ütemre számíthatnak.

Egyre optimistább a világgazdaság növekedésével kapcsolatban a Nemzetközi ValutaalapForrás: AFP/Mandel Ngan

Az úgynevezett fejlett gazdaságok körében 5,1 százalékos GDP-növekedés várható ebben az évben. A Valutaalap kiemelte, a világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államokban a GDP szintje idén már visszatérhet a járvány előtti szintre. Más országokban azonban erre 2022-ig várni kell.

A feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban is hasonló a helyzet. Kína például már 2020-ban visszatért a járvány előtti GDP-szintre, miközben számos országban erre csak 2023-ban lesz lehetőség – mondja a szervezet jelentése. A feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok globális csoportja egyébként 6,7 százalékos GDP-növekedést produkálhat 2021-ben – az összesítéshez képest kimagasló India, ahol az IMF 12,5 százalékos bővülést vár.

Jövőre a fejlett gazdaságok 3,6 százalékos, míg a feltörekvők és fejlődők 5,0 százalékos növekedést produkálhatnak a legfrissebb IMF-elemzés alapján. A tavalyi visszaesések becslésében is érezhető a régiós különbség. Míg a fejlett gazdaságok GDP-je 4,7 százalékkal, addig a fejlődőké csupán 2,2 százalékkal csökkenhetett.