Így vásárolhatunk az üzletekben az új védelmi intézkedések mellett

Tesco árufeltöltés koronavírus coronavirus
Vágólapra másolva!
Magyarországon a kiskereskedelemben megkezdődött a lépcsőzetes nyitás. Ennek keretében április 7-től az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkült, a nyitva tartó boltok köre pedig bővült: a március 8. óta zárva tartó, nem alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek (ruhaboltok, bevásárlóközpontokban lévő üzletek, bútorboltok stb.) újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén újranyithattak. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan módosították nyitvatartási rendjüket az egyes áruházláncok, illetve bemutatjuk a vásárlásra vonatkozó új szabályokat. 
Vágólapra másolva!

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet alapján a kettőmillió-ötszázezredik Covid-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisának beadásához kapcsolódó rendelkezések értelmében április 7-én

újra kinyithattak az üzletek, változott a nyitvatartási rend, valamint új szabályokat vezettek be a vásárlásra vonatkozóan.

A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak, amivel összhangban a következő új szabályok érvényesek a kiskereskedelemre:

  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszak.
  • Reggel 5 óra és este 9.30 óra közötti időben megengedett az üzletekben tartózkodás és vásárlás.
  • Reggel 5 óra és este 9.30 óra között az üzlet meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések végrehajtása és betartása esetén tarthat nyitva.
  • Az e rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések végrehajtását és betartását nem vállaló

a) üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni,
b) üzlet köteles zárva tartani.

Az új rendelkezések értelmében az üzletekben egy időben csak korlátozott számú vásárló tartózkodhat.

Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

Nem számítanak bele a vásárlói létszámba az alábbi személyek:

  • 14. életévét be nem töltött kiskorú,
  • a 65. életévét betöltött személy segítője, és
  • a fogyatékossággal élő személy segítője.
Szerdától új szabályok szerint újranyithattak az üzletek Magyarországon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzletekben való vásárlásra a következő négyzetméter- és védőtávolság-szabályok léptek életbe:

- A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
- A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
- Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
- Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a fenti négyzetméter szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
- Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy
a) a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,
b) a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
c) az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és
d) a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.
- A vásárlók számának, valamint a kötelező védőtávolságok betartásának fenti szabályairól
a) az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője,
b) ha az üzlet bevásárlóközpont területén található, az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője mellett a bevásárlóközpont üzemeltetője, illetve vezetője is köteles gondoskodni.
- Az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak
Vásárláskor is kötelező a maszkviselés és lehetőleg az egymástól való 1,5 méteres távolság betartása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzletek - köztük a március 8. óta zárva tartó egységek - az új, időbeli és négyzetméter alapú szabályok szerint már megkezdték az újranyitást, illetve módosították, módosítják a nyitvatartási rendjüket.

Az egyes áruházláncok nyitvatartása az alábbiak szerint változott:

Az Aldi meghosszabbította üzleteinek nyitvatartását:

  • hétfőtől-szombatig 07:00-21:00, illetve 06:30-21:00-ig,
  • vasárnap pedig 07:00-19:00 óra között várják a vásárlókat.

A cég sajtóközleménye kiemeli, hogy az üzletek jellemzően 900 és 1100 négyzetméter közötti eladótérrel rendelkeznek, vagyis egyszerre 90-110 vevő tartózkodhat az adott áruház területén. Egyes üzletek mérete a standard mérettől eltérhet, ami természetesen befolyásolja a benn tartózkodható vásárlók számát. A vállalat ezért a vásárlókat a bejáratnál elhelyezett plakátokon tájékoztatja az adott üzletre vonatkozó maximális vásárlószámról.

A létszámot a vállalat az üzletek bejáratnál kihelyezett bevásárlókocsik, illetve kosarak számának korlátozásával korlátozza: ha a vásárlók az üzlet előtt nem találnak bevásárlókocsit, illetve az előtérben kosarat, akkor az adott áruház elérte a jogszabályban meghatározott maximális vásárlói létszámot. A beengedést az üzlet dolgozói, illetve a vagyonőrök irányítják.

A Lidl üzletek nyitvatartása az alábbiak szerint módosult:

  • hétfőtől-szombatig: 07:00-21:00, 06:30-21:00 óráig,
  • vasárnap: 07:00-19:00 óra között fogadják a vásárlókat.

A CBA boltjainak nyitvatartása üzletenként eltérő lehet, ezért aki oda indulna vásárolni, annak előtte honlapjukon érdemes ellenőrizni, hogy a kiválasztott bolt mikor fogadja a vásárlókat.

A Tesco szigorúbb biztonsági követelményeket vezet be, 15 négyzetméterenként lehet egy vásárló. Pálinkás Zsolt vezérigazgató a Világgazdaságnak azt is elmondta: ahol indokolt volt, már korábban is maximálták a vásárlók számát, de 6-8 percnél többet még senki nem várt arra, hogy bejusson az áruházakba. Az egyes áruházak megváltozott nyitvatartásáról honlapjukon lehet tájékozódni.

Vásárláskor is be kell tartani a szabályokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Auchan honlapján közzétett tájékoztatás szerint a hipermarketek és töltőállomásaik hétfőtől vasárnapig, reggel hat órától este kilenc óráig, a szekszárdi, az újhegyi, a soproni, zalaegerszegi és győri szupermarketeik hétfőtől szombatig reggel hét órától este nyolc óráig tartanak nyitva. Szupermarket áruházaik vasárnapi nyitvatartása eltérő. Bővebb információ áruházaik nyitvatartásáról az https://www.auchan.hu/aruhazak weboldalon található.

A Spar áruházai ugyancsak átálltak a meghosszabbított nyitvatartásra és a vásárlói látszám korlátozására, amelyről a cég honlapján lehet tájékozódni.

A Penny Market az új intézkedésekkel összhangban szintén hosszabb nyitvatartással várja a vásárlókat, amelyről üzletekre lebontva az üzletlánc honlapján kapható tájékoztatás.

Az IKEA a megszokott nyitvatartási idők mellett Budaörsön és az Örs vezér terén péntektől, Soroksáron pedig szombattól várja a vásárlókat. A cég szintén 15 négyzetméter látogatási limitet vezet be egy vásárlóra, emellett egy új látogatószámláló rendszert dolgozott ki. Így a vásárlók előzetesen ellenőrizhetik az áruházak aktuális szabad kapacitását a weboldalon. Arra kérik a látogatókat, hogy csak vásárlás céljából, és – ha lehetséges – egyedül érkezzenek az áruházakba.

A Möbelix bútoráruház új nyitvatartási idővel várja a vásárlókat. A vállalat honlapja szerint hétfőtől szombatig 10 és 20 óra között, vasárnap pedig 10 és 18 óra között kereshetik fel az áruházat.

A jogszabályi előírás értelmében a Media Markt üzleteiben egy időben szintén az egyes áruházak alapterületeinek nagysága alapján meghatározott számú vásárló tartózkodhat. A pontos vásárlószám az áruházak bejáratai mellett kerül feltüntetésre. Az üzletbe be-, illetve kilépő vásárlók számát folyamatosan nyomon követik. A létszámkorlát elérése esetén az üzlet üzemeltetője a belépést átmenetileg korlátozza és megkéri a vásárlókat, hogy az üzlet bejárata előtt kijelölt helyen várakozzanak. Kérik, hogy az üzlet előtti várakozás során tartson mindenki a másik várakozótól legalább 1,5 méteres távolságot.

Szigorú szabályok szerint megnyitottak a bevásárlóközpontok is Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kormányzati intézkedéseknek megfelelően szerdától már az Euronics mind a 68 áruháza is nyitva van. Honlapjukon kiemelik, hogy üzleteikben egyidejűleg 10 négyzetméterenként egy fő vásárló tartózkodhat. Az áruházak bejáratánál egy-egy munkatárs folyamatosan számolja a be- és kilépő vásárlókat, és ha az éppen bent tartózkodók száma eléri a jogszabályban meghatározott korlátot, megkéri az újonnan érkezőket, hogy kint várakozzanak. Az üzletekben tartózkodókat szükség esetén rendszeresen figyelmeztetik a 1,5 méteres védőtávolság betartására.

Kinyitottak a bevásárlóközpontok is. A legnépszerűbbnek számító budapesti Westendben az üzletek a szokásos nyitvatartás szerint tartanak nyitva, a bevásárlóközpont 22.00 órakor zár. Arra kérik vásárlóikat, hogy ügyeljenek az üzletekben érvényes létszámkorlátozásra, az új szabályozás szerint a boltokban 1 fő tartózkodhat 10 négyzetméterenként, míg a 10 négyzetméter alatti üzletekbe egyszerre egy fő léphet be. Az éttermeikből továbbra is csak elvitelre vagy házhozszállítással lehet vásárolni, helyszíni fogyasztásra nincs lehetőség. A mozi és a tetőkert zárva tart.

A bevásárlóközpontban töltött idő alatt maszkot kell viselni, és annak viselése a parkoló teljes területén is kötelező. Arra kérik a látogatókat, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, tartsák be az 1,5 méteres távolságot, továbbá ügyeljenek a boltokban és a közösségi területeken érvényes esetleges létszámkorlátozásokra. A fizetéshez pedig használják a bankkártyájukat.

Az egyes üzleteknél ugyanakkor találkozni néhány megoldással, melyek nem feltétlenül általánosak máshol. Az üzletekben alkalmazott, vevőkezelői megoldások persze nem írhatják felül a rendeleti intézkedéseket, de az alkalmazásnál érdemes pár dolgot tudni. Ezeket a cikk második oldalán foglaltuk össze. Kérjük lapozzon!