2030-ra érkezhet meg az első éghajlat-semleges autó

Horizontal
People look at a new Polestar 2 electric model car ahead of the start of the Geneva International Motor Show 2019 on March 4, 2019 in Geneva. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Polestar svéd autómárka, nyilvánosságra hozta terveit, miszerint szeretné a gyártási folyamatból származó összes szén-dioxid-kibocsátást felszámolni, hogy 2030-ra létrehozhasson egy olyan járművet, amely semleges a klímaváltozásra - számol be róla a Dezeen.
Vágólapra másolva!

A Volvo és a kínai Geely által alapított vállalat, a Polestar elektromosautó-márka felfedte 2030-ra szánt tervét, amit Polestar 0 névre keresztelt. Az elképzelés célja, hogy teljesen megszüntesse a gyártás során keletkezett szén-dioxid-kibocsátást, amit más vállalatok faültetéssel próbálnak kiegyensúlyozni.

A Polestar vállalat egyik elektromos autója (modell neve: Polestar 2) Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A előállításból származó összes szén-dioxid-kibocsátás felszámolása

A vállalat szóvivője szerint egy valóban éghajlat-semleges autó előállítása kifejezetten ambiciózus cél az elektromosautó-márka számára, de a megfelelő innovációval, technológiai fejlődéssel és a jelenlegi gyártási technológiák újragondolásával megvalósítható elképzelés.

Thomas Ingenlath, a Polestar vezérigazgatója kifejtette a véleményét a nagyra törő tervről:

A vállalat egyik vezetője, Fredrika Klarén kifejtette, hogy a vállalat elektromos autókat állít elő, így nem feltétlen kell aggódniuk a belsőégésű motorok mérgező károsanyag-kibocsátása miatt, de ez nem azt jelenti, hogy nem tehetnek többet a környezetért. Elmondása szerint most egy olyan történelmi és izgalmas időszakot élnek meg az autógyártó vállalatok, amikor van lehetőség arra, hogy megépítsenek egy teljesen éghajlat-semleges álomjárművet, így nem meglepő hogy a Polester ennek irányában próbál aktivizálódni.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jorg Carstensen

Fenntarthatósági nyilatkozat a megjelenő modellekről

Mindemellett a vállalat azt is bejelentette, hogy autóiparban először közzé fogja tenni az újonnan megjelenő járműveinek a fenntarthatósági nyilatkozatát. Ez az információ megtalálható lesz az autómárka weboldalán és a bemutatótermeiben, amely ismerteti az elektromos autók karbonlábnyomát, illetve lehetőség nyílik arra, hogy nyomon követhető legyen a járművekben megtalálható veszélyt jelenthető anyagok listája. A cég szóvivője hozzátette, hogy a szerkezetekhez tartozó leírásokat folyamatosan frissíteni fogják.

Thomas Ingenlath szerint:

Az év elején a vállalat bemutatta Snøhetta által tervezett autógyárát a kínai Csengtuban, amely teljes egészében megújuló energiával működik, hogy tükrözze a Polestar azon célját, hogy klímasemleges maradjon.