Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Képeken a Szuezi-csatornában elakadt konténerszállító óriáshajó, hajó, konténer, beszorult
6498480 20.03.2016 In this handout photo released by Suez Canal Press Service, an excavator tries to unblock an Ever Given container ship that ran aground in the Suez Canal, blocking vessels passing through, Egypt. The 400m-long container ship blocked the Suez Canal as it was knocked off course during a sandstorm on 23 March while en route from China to Rotterdam, Netherlands. About 12% of global trade passes through the canal, which connects the Mediterranean Sea to the Red Sea and provides the shortest sea link between Asia and Europe. Editorial use only, no archive, no commercial use. Suez Canal Press Service (Photo by Suez Canal Press Service / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Habár a Szuezi-csatorna markológép-kezelője nem örült annak, hogy mémek sztárjává vált a közelmúltban, elmondása szerint azonban ez még keményebb munkára sarkallta. A világot bejárt fotón látható munkagépet kezelő szakember a Business Insidernek nyilatkozott. 
Vágólapra másolva!

A 28 éves Abdullah Abdel-Gawad és kotrógépe lett a legújabb mémsztár, amint ketten együtt heroikus küzdelmet folytatnak a Szuezi-csatorna partjainál az Ever Given teherhajó sikeres kimentése érdekében. A hajó közelmúltbeli kálváriájáról az Origo részletesen beszámolt, például ebben a cikkében.

Az elhíresült kotrógép és az Ever Given Forrás: AFP/Suez Canal Press Service

Az Ever Given beszorulását szinte azonnal tucatnyi fénykép örökítette meg, amelyek futótűzként terjedtek el a világsajtóban és az interneten. Az emberek nem hittek a szemüknek, elképedve meredtek ezekre a bámulatos felvételekre.

A teherhajó ugyanis a világkereskedelem egyik kulcsfontosságú útját blokkolta határozatlan időre, óránként több millió dollár kiesést okozva.

A mentési akció egyik legtöbbet látott felvétele a felhőkarcoló méretű hajót és mellette a jelentéktelennek tűnő markoló nem mindennapi párosát ábrázolja, az illusztráció szövege pedig: "Az elmúlt év legelképesztőbb kétségbeesése - Te igazán mindent beleadsz"

Abdullah 6 napon át megállás nélkül dolgozott a teherhajó kimentésén, így

ő az utolsók között volt, aki szembesült a Szuezi-csatorna Hatóság által március 25-én készített felvétellel és így mémmé válásával.

Az emberek Egyiptomban és a világ számos más pontján az Ever Givent és az azt menteni igyekvő markolót vetítették ki saját problémáik és az ezekhez rendelkezésükre álló, egyáltalán nem megfelelőnek tűnő eszközök illusztrálására.

Abdullah tisztában volt a munkája kiemelt jelentőségével, és hogy mennyire fontos küldetést teljesít, de nem akarta, hogy személye a hajó sikeres elvontatása előtt reflektorfénybe kerüljön. Utólagos megítélése szerint ugyanis az Ever Givent vontató hajók és tengerészei, akik szintén jelentős részt vállaltak a teherhajó kiszabadításában, méltatlanul kevés figyelmet kaptak.

A markolókezelő elmondása szerint nagyon félelmetes volt közvetlenül a hozzá képest gigantikus méretű teherhajó alatt dolgozni. Becslése szerint az Ever Given körülbelül 6 méterrel magasabb szinten szorult be, mint ahogy természetes állapotban úsznia kellett volna.

Rettegéssel töltötte el annak a lehetősége, hogy mialatt ő és a gépe a szikla és az iszap kikotrásán dolgozik, a teherhajó rájuk zuhanhat.

Abdullah kollégái nem mertek ennyire közel menni a teherhajóhoz, ők inkább a közelben felhalmozott törmelék elszállításával foglalkoztak.

A híressé vált gépkezelő azóta is az élményei hatása alatt áll,

elmondása szerint a hasonló helyzetekben a szavak helyett a tettek mezejére kell lépni,

hiszen így lehet a legtöbbet tenni az ügy sikere érdekében.