Az egyiptomi régészek a napokban bejelentették, hogy megtalálták a 3000 éves "elveszett aranyvárost". Az ókori emlékekben gazdag Luxor városában bukkantak rá a településre, amelyet még évezredekkel ezelőtt temetett maga alá a homok. A koronavírus-járvány által válságba jutott egyiptomi gazdaságnak életmentő lehet az új felfedezés, főleg azért, mert a várhatóan a nyomába eredő turisták dollármilliókkal járulhatnak hozzá az ország GDP-jéhez. Így a kormány nem titkolt reménye, hogy mire a feltárások a végére érnek, addigra a határokat is megnyithatják az utazóközönség előtt. 

Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora szerint,
Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta."

Az Origo is tudósított róla, hogy a most felfedezett települést III. Amenhotep és fia, a legendás IV. Amenhotepp, későbbi nevén Ehnaton irányította és korának legnagyobb közigazgatási és ipari központja volt. 

Nem csoda hát, hogy a kormány nagy várakozással tekint a következő turistaszezonra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az országban a pandémia 2021. április 4-ig összesen 12.123 áldozatot követelt, és 204 .56 fertőzöttet regisztráltak, így jelenleg még szigorú kijárási, illetve utazási korlátozások vannak érvényben. Ez kétségtelenül nehéz helyzetet teremt, hiszen Egyiptomban a turizmus az egyik vezető gazdasági szektor, amely a 2018-as évben mintegy 389 milliárd egyiptomi fontot (25.674 milliárd forint) termelt és 1,25 millió munkavállalót foglalkoztatott.

A 72 méteres gízai Szfinx, a bolygó egyik legnagyobb és legrégebbi szobra turisták millióit csalja az országba évről évre.Forrás: Hemis via AFP/DOZIER Marc / hemis.fr/Dozier Marc / Hemis.Fr

Az Egyiptomba látogatók fő célpontjai a piramisok és a legendás ókori civilizációk ősi történelmi helyszínei,A régészeti-kulturális célpontok felkeresését sokan aztán vörös-tengeri strandolással vagy búvárkodással is kombinálják. Az ország különösen vonzó az európai, észak-amerikai és közel-keleti utazók számára. Az úgynevezett MENA-régóban (közel-keleti és észak-afrikai országok) Egyiptom a turisták érkezését tekintve a harmadik helyen, közvetlenül Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mögött van (Szaúd-Arábiába a nemzetközi utazók többsége vallási zarándokként érkezik, Mekka és Madinah szent nevezetességeihez).

Ugyanakkor Egyiptomban a Covid-19 járvány miatt a tavalyi évben 69,5 százalékkal esett vissza a vendégek száma a 2019-es 13 milliós számhoz viszonyítva. A turisták tavaly előtt az ország GDP-jéhez mintegy 15 százalékkal járultak hozzá.

Luxor, ahol az elveszett aranyvárost is megtalálták, az ókorban Ámon-Ré isten kultuszának központja volt.Forrás: Ramon Perucho/pixabay.com

A figyelemre méltó csökkenés nyomán Mohamed Kaoud, az egyiptomi Junior Business Association (EJB) Turisztikai és Repülési Bizottságának vezetője elmondta, hogy az alacsony számok várhatóan 2022-ig kitartanak, amíg az utazási körülmények újra normalizálódnak. Azonban még 2,5- 4 évbe is beletelhet, amíg a turizmus a 2019-es szintre visszakapaszkodik. Ezért is hatalmas jelentőségű a felfedezett aranyváros, amelynek hírére a nyitást követően gyorsabban megtelhetnek az egyiptomi hotelek.