Magyarország az egyik legfontosabb gazdasági partnerének tekinti Romániát, és abban érdekelt, hogy a két ország együttműködése erősödjön - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a budapesti magyar-román üzleti fórum megnyitóján.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságpolitika az alacsony adókulcsokra épít, a társasági adó itt a legkisebb Európában,  és befektetői szempontból a személyi jövedelemadó is versenyképesnek számít.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-román üzleti fórumon a Marriott szállodában 2021. április 9-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Ehhez illeszkedik a kormány válságkezelési stratégiája is, amely a szociális alapú pénzosztás helyett a beruházásokra összpontosítja a forrásokat.  Magyarország ennek köszönhetően nem egyszerűen csak kezelte, hanem megelőzte a tömeges munkanélküliséget - tette hozzá. 

Az állami támogatásokból 1434 vállalat részesült, cserébe összesen 1676 milliárd forint beruházást és 270 ezer munkahely megmentését vállalták. A kedvezményezettek között 4 román tulajdonú cég is kapott 2,7 millió euró állami hozzájárulást - ismertette a miniszter.

A kormány a magyar vállalatok romániai tőkekihelyezéseit is ösztönzi, az Eximbank pedig 440 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar-román vállalati együttműködéseket. A visszajelzések alapján a belföldi cégek az egyik legígéretesebb befektetési célpontnak Romániát tekintik - tette hozzá a miniszter a fórumon, amelyen 80 magyar és 66 román cég képviseltette magát.