Átadták Magyarország legújabb autóipari beruházását

SZIJJÁRTÓ Péter; MENCZER Tamás
Biatorbágy, 2021. április 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Yiannis Tavanidis, a Ford of Europe regionális igazgatója (b) és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a Ford Közép és Kelet Európai Értékesítő Kft. logisztikai központjának átadóünnepségén Biatorbágyon 2021. április 12-én. A Ford most átadott regionális alkatrészközpontja 15 közép-kelet-európai országot szolgál ki, a 10 ezer négyzetméteres modern raktárközpont a cég mintegy 3 milliárd forintos beruházásával jött létre. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az autóipari vállalatok egyre több mérnöki, fejlesztési és szolgáltatási funkciót telepítenek Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Biatorbágyon a Ford új logisztikai központjának átadásán.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen beszélt arról is, hogy

a koronavírus-járványban a nemzeti érdek alapján hozott védekezési intézkedések mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból sikeresek voltak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Yiannis Tavanidis, a Ford of Europe regionális igazgatója (b) és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a Ford Közép és Kelet Európai Értékesítő Kft. logisztikai központjának átadóünnepségén Biatorbágyon 2021. április 12-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarországon ma megközelítőleg annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, tavaly újabb beruházási rekord született és százmilliárd euró fölé emelkedett az export.

Felidézte továbbá: az autóipar a magyar gazdaság gerincét jelenti, a magyar ipar kibocsátásának 30 százaléka innen származik.

Magyarországot kezdetben gyártóhelynek tekintették az autóipari vállalatok, majd egyre több mérnöki, fejlesztési és végül szolgáltatási funkció is érkezett az országba

- tette hozzá, megjegyezve, hogy a Ford mára 624 magasan képzett, fiatal magyar mérnököt és közgazdászt foglalkoztat.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fűzése történik. Hozzátette: 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát, és az idén év elején 8 százalékos növekedést mértek a magyar-amerikai kereskedelmi forgalomban.

A Ford most átadott regionális alkatrészközpontja 15 közép-kelet-európai országot szolgál ki, a 10 ezer négyzetméteres modern raktárközpont a cég mintegy 3 milliárd forintos beruházásával jött létre.


Menczer Tamás külügyi államtitkár az új logisztikai központ kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás jelentőségét a gyorsasága és az elérhetősége adja. A biatorbágyi fejlesztés jelzi, hogy a magyar gazdasági környezet vonzó, és egyúttal jelenti az itt élők minőségi munkájának elismerését is - mondta.

Yiannis Tavanidis, a Ford of Europe regionális igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy

az újonnan alapított biatorbágyi központ a Ford első Gyors Regionális Alkatrész Központja Európában,

amely jelenleg 55 ember számára biztosít munkalehetőséget.

A Ford egyre növekvő magyarországi beszállítói hálózattal rendelkezik, jelenleg több mint 40 vállalat és 69 ezer munkavállaló gyárt és szállít részegységeket a Ford üzemei számára.