Egy létesítmény felhúzása nagy szakértelmet, rengeteg pénzt és ügyes kivitelezőket is igényel. De ezek megléte ellenére sincs minden projektnek sikere. A legnagyobb kudarcnak talán az számít, ha egy épületet vagy infrastrukturális létesítményt az építése közben hagynak ott, vagy épp teljesen feleslegesen épül meg. Az el nem készült, vagy magára hagyott „szellemprojektek" sokszor kísérteties emlékeztetőivé válnak a régmúlt eseményeinek, de egyúttal izgalmas turistalátványosságok is. Képes összeállításunkban ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A történelem során a befejezetlen projektek legtöbbször egy-egy túl nagy ambíciókkal rendelkező politikus vagy uralkodó "érdemei" voltak. Azonban a modern időkben, illetve manapság is előfordulnak kudarcba fulladt beruházások, amelyeknek leggyakoribb okai az elhibázott befektetések, a kedvezőtlen politikai vagy gazdasági helyzet, háborúk, vagy épp a természeti katasztrófák.

Például a kaliforniai rácsos ívhíd egyenesen a semmibe vezet. 1936-ban építették a San Gabriel-hegységben, azzal a céllal, hogy a San Gabriel-völgyet a kaliforniai Wrightwooddal összekössék. Az építkezés kezdetén a terv még az volt, hogy a híd és majd a később hozzá kapcsolódó autópálya lesz az egyik legszebb út Amerikában. Ebből azonban semmi nem lett. A hídhoz vezető East Fork Roadot 1938-ban egy hatalmas áradás elmosta. Így, mindössze két évvel az elkészülte után örökre magára hagyták a pusztaság közepén a hidat, anélkül, hogy egyetlen autó is áthaladhatna azon. A semmibe vezető viadukt azóta a túrázók és a bázisugrók kedvelt célpontja lett. 

Összeállításunkban bemutatunk néhány további megépült, de azóta sem használt létesítményt, és olyat is, melyet nem sokkal befejezése előtt hagytak félbe készítői. Kattintson a képre!

Kattintson a képre, hogy lássa a többi kudarcba fulladt projektet!Forrás:Wikipedia/Victorrocha