Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek többen Ausztráliában, mikor mozgó fények sokasága haladt végig az éjszakai égbolton. Sokan közülük úgy jellemezték a különleges látványt, mint egy égen száguldó fényvonatot.

Számos rejtélyes fénypont haladt át az éjszaka az égen Ausztrália felett, amiről az ABC számolt be kedd hajnalban a weboldalán. A jelenségre jó páran felfigyeltek, de a legtöbben nem tudták pontosan megmondani, hogy mit láttak. Volt, aki úgy vélte, hogy valamiféle hadgyakorlat történik hajnali 5-kor, de voltak olyanok is, akik azt hitték, az ufók műve a különleges fénycsík. 

Mint kiderült, a jelenség nem a földönkívüliek műve volt, hanem körülbelül 60 darab műholdnak volt köszönhető, amelyek Elon Muskhoz, illetve vállalatához tartoznak. Az Ausztrália felett látható Starlink-műholdak minden valószínűség szerint azok voltak, melyeket a múlt héten indították el a Starlink-projekt keretein belül.

A rejtélyes fénypontokForrás: https://www.abc.net.au/ Reddit: U/Rdub001

Perry Vlahos, a Viktória Csillagászati Társaság munkatársa elmondta, hogy az egyenes vonalban elhaladó műholdakról egyértelműen lehetett tudni, hogy nem csillagok, de ezt azok, akik alig néznek csillagokat, nehezen tudták volna megállapítani.

Hozzátette: "Nem voltak olyan fényesek, mint a csillagok, de mivel a műholdak egyvonalban, fényvonat módjára haladtak el az égen, így könnyen felhívhatták magukra a kint sétálók figyelmét"

A SpaceX műholdjai

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat 2021-ben több száz műholdat indított útjára annak érdekében, hogy nagysebességű internetet tudjon biztosítani olyan területeken is, ahol eddig nem volt rá lehetőség. A Starlink-projekt lényege, hogy a kis műholdak konstellációja a Föld körül alacsony pályán álljon, így összekapcsolva ezeket a földi adó-vevőkkel. Jelenleg 1200 szerkezet kering a Föld körül, hogy egy nap majd globális lefedettséget biztosítsanak az emberek számára.

IllusztrációForrás: shutterstock

A szolgáltatás Ausztráliában 2021 közepén lesz elérhető. Mindemellett a potenciális ügyfelek e-mailben kaptak tájékoztatást arról, hogy a kezdeti béta verzió Victoria állam központjában és Új-Dél-Wales déli részein lesz elérhető 50 és 150 megabit per másodperc közötti adatsebességgel. 

A csillagászok viszont nem feltétlen örülnek a több száz műholdnak az égen, hiszen ezek a szerkezetek folyamatosan befolyásolják az űrről készülő képeket.  Tavaly volt, aki megpróbálta megörökíteni egy üstökös képét, de fényképeit több tucat műhold tette tönkre. A SpaceX már számos módszert próbált ki annak érdekében, hogy a műholdak kevésbé legyenek láthatóak, beleértve a fényvisszaverést csökkentő festékkel való bevonást, de egyelőre még nem született teljesen megnyugtató lezárása a kérdésnek.