Rejtélyes fényvonat haladt át Ausztrália egén, sokan ufókra gyanakodnak

Starlink satellite Különös fények voltak az égen Ausztráliában
Vágólapra másolva!
Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek többen Ausztráliában, mikor mozgó fények sokasága haladt végig az éjszakai égbolton. Sokan közülük úgy jellemezték a különleges látványt, mint egy égen száguldó fényvonatot.
Vágólapra másolva!

Számos rejtélyes fénypont haladt át az éjszaka az égen Ausztrália felett, amiről az ABC számolt be kedd hajnalban a weboldalán. A jelenségre jó páran felfigyeltek, de a legtöbben nem tudták pontosan megmondani, hogy mit láttak. Volt, aki úgy vélte, hogy valamiféle hadgyakorlat történik hajnali 5-kor, de voltak olyanok is, akik azt hitték, az ufók műve a különleges fénycsík.

Mint kiderült, a jelenség nem a földönkívüliek műve volt, hanem körülbelül 60 darab műholdnak volt köszönhető, amelyek Elon Muskhoz, illetve vállalatához tartoznak.

Az Ausztrália felett látható Starlink-műholdak minden valószínűség szerint azok voltak, melyeket a múlt héten indították el a Starlink-projekt keretein belül.

A rejtélyes fénypontok Forrás: https://www.abc.net.au/ Reddit: U/Rdub001

Perry Vlahos, a Viktória Csillagászati Társaság munkatársa elmondta, hogy az egyenes vonalban elhaladó műholdakról egyértelműen lehetett tudni, hogy nem csillagok, de ezt azok, akik alig néznek csillagokat, nehezen tudták volna megállapítani.

Hozzátette: "Nem voltak olyan fényesek, mint a csillagok, de mivel a műholdak egyvonalban, fényvonat módjára haladtak el az égen, így könnyen felhívhatták magukra a kint sétálók figyelmét"

A SpaceX műholdjai

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat 2021-ben több száz műholdat indított útjára annak érdekében, hogy nagysebességű internetet tudjon biztosítani olyan területeken is, ahol eddig nem volt rá lehetőség. A Starlink-projekt lényege, hogy a kis műholdak konstellációja a Föld körül alacsony pályán álljon, így összekapcsolva ezeket a földi adó-vevőkkel. Jelenleg 1200 szerkezet kering a Föld körül, hogy egy nap majd globális lefedettséget biztosítsanak az emberek számára.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A szolgáltatás Ausztráliában 2021 közepén lesz elérhető.

Mindemellett a potenciális ügyfelek e-mailben kaptak tájékoztatást arról, hogy a kezdeti béta verzió Victoria állam központjában és Új-Dél-Wales déli részein lesz elérhető 50 és 150 megabit per másodperc közötti adatsebességgel.

A csillagászok viszont nem feltétlen örülnek a több száz műholdnak az égen, hiszen ezek a szerkezetek folyamatosan befolyásolják az űrről készülő képeket.

Tavaly volt, aki megpróbálta megörökíteni egy üstökös képét, de fényképeit több tucat műhold tette tönkre. A SpaceX már számos módszert próbált ki annak érdekében, hogy a műholdak kevésbé legyenek láthatóak, beleértve a fényvisszaverést csökkentő festékkel való bevonást, de egyelőre még nem született teljesen megnyugtató lezárása a kérdésnek.