Élelmiszerre cserélnék a gyerekek ajándékát az éhező Észak-Koreában

Kim Jong-Un, Kim Dzsongun, gyerekek
This taken on June 6, 2017 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 8 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) at a photo session with the participants in the 8th Congress of the Korean Children's Union (KCU) in Pyongyang. (Photo by STRINGER / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai kormány minden évben, az uralkodó Kim-dinasztia tagjainak születésnapján ajándékokat oszt a gyerekeknek. Idén azonban az édesség árát élelemre költi a - hivatalos kommunikáció által el nem ismert - koronavírus-járvány miatt súlyosan elszegényedő lakosság.
Vágólapra másolva!

A kormány az édességcsomagokat hagyományosan az óvodás és általános iskolás korú gyerekeknek adományozza az ország két legfontosabb ünnepe alkalmából, írja a Daily NK. Észak-Korea államalapítója, Kim Ir Szen, április 15-én született, míg fia, a Kim-dinasztiát és így az országot másodjára irányító Kim Dzsongil február 16-án. Kim Dzsongil születésének évfordulója a "Felkelő csillag napjaként" -ként szerepel az ország sajátos ünnepnapokat számon tartó kalendáriumában, míg Kim Ir Szen születésének napjára a "Nap napjaként" szoktak emlékezni [Nap mint égitest - a szerk]. Kim Dzsongil fiának, a most első számú vezetőnek számító Kim Dzsongunnak január 8-i születésnapját - egyelőre még - nem emelték be az állami ünnepek sorába. A hírek szerint most az április 15-re készült édességcsomagok bukkantak fel az "asztal alatti" kereskedelemben.

Az uralkodó évente kétszer édességekkel ajándékozza meg a gyerekeket, amelyeket nem ritkán a családok élelemre cserélnek el. Forrás: AFP/Str

Nem szokatlan, hogy a családok az ajándék édességeket később a piacokon értékesítik tovább vagy cserélik el más élelmiszerre, hiszen

egy csomag ára 5000 észak koreai von (1675 forint), amíg egy kilogramm rizsé 3.600 és 4.000 KPW (1200-1350 forint) között van.

Ráadásul a hírek szerint a kekszek minősége és íze sem a legjobb.

Ez a felvétel a korábbi években kiosztott édességcsomagokat mutatja:

Idén azonban különösen hamar, már az ünnepek előtt hetekkel kikerültek a termékek a megtűrt feketepiacra, ami valószínűleg a járvány miatt kialakult rossz gazdasági helyzetnek köszönhető.

A kereskedők ugyan nem nyúltak az iskoláknak szánt csomagokhoz, de a gyártás végeztével azonnal elkezdték értékesíteni a többletet. Így kialakult az a furcsa helyzet, hogy a piacokon hamarabb hozzá lehet jutni az idei csomagokhoz, mint ahogy a gyerekeknek kiosztanák azokat.

Az ország kényesen ügyel a hírek határon belül tartására, és nem csak a gazdasági nehézségeket, hanem az országnak a koronavírus-járványban való érintettségét is tagadja, így a szakértők csak a kiszivárgó információmorzsák alapján tudnak következtetni az ország állapotára. Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik.

Az ország - a járvány bejutását megelőzendő - tavaly lezárta a határait, a rendelkezés azonban súlyos csapást mért az észak-koreai gazdaságra.

Ugyanakkor egy friss - Phenjan által el nem ismert tartalmú - ENSZ-jelentés szerint az országban különösen súlyos gondokat tapasztalni a lakosság élelmiszerellátásában. Az ENSZ szerint az országban 100 ezer óvodáskorú gyerek is alultáplált, és mintegy 440 ezer gyerek és szoptatós anya nem jut megfelelő élelemhez, mert a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár miatt a segélyszállítmányok célba juttatása is nehézségekbe ütközik.