A gyűjtés a fogyasztói társadalmakban különösen elterjedt dolog. Például, egy felmérés szerint már az 1980-as években is az amerikai háztartások több mint 60 százalékának volt legalább egy gyűjteménye, de a családok átlagosan 2,6 tárgyi kollekcióval rendelkeztek. A különféle tárgyak, tárgytípusok gyűjtése Magyarországon is régre nyúlik vissza, pedig néhány évtizede még nem lehetett beszélni a szó nyugati értelmében tekintett fogyasztói kultúráról. Ennek kapcsán képekben szedtük össze, melyek voltak az elmúlt évtizedek legnépszerűbb kollekciói a gyerekek között.

Már a 20. században is hatalmas összegeket költöttek a szülők játékokra. Például egy 1992-es, az USA-ban készült statisztika szerinta 2 és 12 év közötti gyermekeknek abban az évben több mint 16,9 milliárd dollár (5070 milliárd forint) értékben vásároltak játékszereket a szüleik. Ezek közül pedig sok gazdagította a gyerekek egészen sokféle témájú gyűjteményeit, albumait.

Galériánkban összeszedtük, hogy miket gyűjtöttek a gyerekek a múlt század hatvanas, hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveiben, mik váltak az azóta felnőtt generációk tagjai számára akkor féltett kincsekké. Kattintson a képre!

Kattintson a képre, hogy lássa miket gyűjtöttek a múlt század gyerekei!Forrás: Fortepan / Pálinkás Zsolt