Önellátó lesz Magyarország az oltásokhoz használt orvosi eszközök területén. Tízmilliárd forintból ugyanis olyan gyártóbázis épül a Nyírségben, ahol 100-200 milliós nagyságrendben tudnak fecskendőket és injekciós tűket gyártani, de például orvosi gumikesztyűből is 50 milliót. Az első üzemet már átadták Kocsordon, a másik kettő Mátészalkán épül. Közben Budapesten a Roche nevű gyógyszer-világcég bővíti a szolgáltatóközpontját – derült ki az M1 Híradójában.

Az EU-Fire Kft. 1200 négyzetméteren a legmodernebb technológiával állít elő alkatrészeket többek között lélegeztető és újraélesztő-gépekhez. A magyar vállalkozás tulajdonosa videófelvételen mutatta be az új gyárat Varga Mihály pénzügyminiszternek, akivel hivatalosan is átadták a március vége óta működő új csarnokot.

A Híradó.hu beszámolt arról, hogy a főként ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó cég két másik egészségipari telephelyet is létrehoz Mátészalkán. Ezekben az üzemekben szeptembertől injekciós tűk, orvosi gumikesztyűk, szikék, műtéti csipeszek és sebészeti ollók készülnek majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejegyzése közösségi oldalán: 

Ez azt jelenti, hogy a kormány több mint másfél milliárd forinttal járult hozzá eddig, a fejlesztésekhez. 

„Ez része annak az egészségipari támogatási programnak, amit tavaly indított el a járványhelyzet következtében a magyar kormány. A célja világos és egyértelmű volt, hogy ha a szállítási útvonalak sérülnek, leállnak, hogy ha a határokat zárni kell, akkor is a legfontosabb eszközökből az ellátást biztosítani tudjuk, mind a gazdaságnak, mind az egészségügynek" – magyarázta Varga Mihály.

Varga Mihály kiemelte, az Egészségipari támogatási programban már több mint 70 fejlesztéshez járult hozzá a kormány 80 milliárd forint értékben, amivel 5500 munkahely létrehozásához, megőrzéséhez járul hozzá.

Kovács Imre az EU-Fire Kft. ügyvezetője és tulajdonosa elmondta: "Három projektet terveztünk összességében. Ez hozzávetőlegesen egy tízmilliárd forint bruttó értéket jelent. Természetesen a magyar állam nagy segítségét élveztük ezzel kapcsolatban." 

A gyógyszerkutatásban és fejlesztésben is a világban élenjáró Roche szolgáltatóközpontját is bővítik, így 250 új munkahelyet hoznak létre. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás kapcsán arról beszélt, hogy a biotechnológiai vállalatnak sikerült olyan gyógyszert kifejlesztenie, amely hatásos a koronavírus betegek gyógyításában. Hamarosan Magyarországra is érkezik ebből a készítményből.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Roche a koronavírustól függetlenül is kiemelkedően fontos egészségügyi partner Magyarországon, hiszen itteni forgalmának háromnegyedét visszaforgatja, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a gyógyszerészeti kutatások élvonalában lehessen.