Nem veszélyezteti a 13. havi nyugdíj visszaépítését a járvány miatti gazdasági visszaesés

vírus, koronavírus, járvány, április, tavasz, idős ember, idős emberek, nyugdíjas, maszk, arcmaszk, védőmaszk, 2021.04.07., Budapest
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére sem hagyja magukra a nyugdíjasokat a kormány, amely a 13. havi nyugdíj visszaépítésére tett ígéretet is betartja - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Figyelőnek adott, a lap csütörtöki számában megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Nyitrai Zsolt arra a kérdésre válaszolva, nem veszélyezteti-e a 13. havi nyugdíj visszaépítését a járvány miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés, azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette, hogy

Februárban érkezett meg az első egyheti többlet, jövőre már kéthetit, 2023-ban háromhetit kapnak a nyugdíjasok, végül 2024-re eléri a konstrukció a teljes 13. havi összeget. Onnantól kezdve a nyugdíjon felül minden évben plusz egyhavi nyugdíjjal azonos járadékot kapnak az idősek - mutatott rá.

A koronavírus elleni oltásról szólva közölte,

az oltási kampány stratégiailag előre sorolta az időseket, hiszen a legveszélyeztetettebb rétegről van szó.

A legfrissebb adatok szerint a regisztrált 65 év felettieknek már a 85 százalékát beoltották - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Idősek Budapesten a koronavírus-járvány idején, 2021 áprilisában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte, a kérés változatlanul az, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ennek érdekében az országos tisztifőorvos levelet is küldött - jegyezte meg Nyitrai Zsolt.
Közölte, eddig mintegy félmillió idős ember nem jelezte oltakozási szándékát vagy nem ment el a regisztrációt követő behívásra, így arra kérnek mindenkit: értesítse idős rokonait, ismerőseit, segítsen nekik abban, hogy hozzájussanak a vakcinához.

A politikus hangsúlyozta azt is:

a szakértői vélemények igazolják, hogy a nyugati és a keleti készítmények egyaránt biztonságosak, a járvány megállításának pedig az az egyetlen módja, ha a többséget beoltják.


Ezt a célt is szolgálja a frissen megjelent JóKor magazin, amelyet az Idősek Tanácsa kérésére indítottak el a Magyar Államkincstárral közösen, hogy pontos és hiteles információkkal lássa el a nyugdíjasokat - mutatott rá.

Nyitrai Zsolt elmondta, Magyarországon több mint kétmillió nyugdíjas él, kiemelt társadalmi csoportról van szó, "tagjainak köszönettel és tisztelettel tartozunk". "Megérdemlik az erkölcsi és anyagi megbecsülést" - fogalmazott.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy korábban a baloldal nem mutatott tiszteletet döntéseiben az idősek iránt, a gazdasági válság megszorításai kifejezetten hátrányosan érintették ezt a csoportot. Elvettek tőlük egy teljes havi nyugdíjat, és a nagy rezsiköltség is a nyugdíjból élőket sújtotta leginkább.
"Itt jelentkezik egy igen markáns szemléletbeli különbség, mert a polgári kormány segítő kezet nyújtott" - hangsúlyozta, rámutatva arra: megkezdődött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése, a rezsi csökkentése, és az évi rendszeres Erzsébet-utalványok révén több pénz maradt az emberek zsebében.

Nyitrai Zsolt hozzátette, a Nők 40 program elindítása lehetővé tette, hogy

negyven év munkaviszony után dönthessenek úgy a nagyszülők, befejezik a munkába járást, és inkább részt vesznek az unokák nevelésében.

Több mint 270 ezer nő vette eddig igénybe ezt a fajta ellátást - közölte a politikus.

A nyugdíjasok foglalkoztatásának támogatása kapcsán emlékeztetett arra, tavaly július óta már kizárólag személyi jövedelemadó terheli a keresőtevékenységet folytató idősek jövedelmét. A foglalkoztatók a nyugdíjasok munkabérének összegétől függetlenül mentesülnek a 15,5 százalékos hozzájárulási adó és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.
Nyitrai Zsolt közölte azt is, a közeljövőben javaslatot tesz egy, a nyugdíjasokkal való országos konzultációra, hogy több témában is megkérdezzék az idősek véleményét.