Valóra vált Elon Musk egyik meghökkentő ötlete, alagutat fúrt Las Vegas alatt

Tesla Las Vegas loop
Vágólapra másolva!
Valóra vált Elon Musk egyik furcsa mellékprojektje: a The Boring Company alagutat fúrt a Las Vegas-i vásárközpont alá, hogy abban Teslákkal furikázzon a nagyérdemű egyik pavilonból a másikba. Most elindult a nagyüzem.
Vágólapra másolva!

Felmerül a kérdés: mi célt is szolgál egy ilyen alagútrendszer? Nos, a metró alapvetően egy szenzációsan jó tömegközlekedési eszköz a nagyvárosokban, a probléma csak az, hogy a metróberuházások tradicionálisan mindenhol méregdrágák.

A The Boring Company célja, hogy az alagútfúrás költségét annyira lefaragja, a projektek kivitelezését pedig felgyorsítsa, hogy olcsón, gyorsan vezethessen számos alagút a városaink alatt, amolyan földalatti gyorsforgalmi úthálózatot képezve - emeli ki a Villanyautósok.hu cikke.

A Las Vegas-i projekt egy majdani nagyobb lánc része, amelyik a nemzetközi repülőtértől indul, és elmegy a kaszinók és szállodák irányba.

Teslák szállítják a föld alatti alagútban Las Vegasban az arra vállalkozókat Forrás: youtube/CNBC Television

Most egy, forgalomtól függően 45 perces sétát rövidít 2 percre, villanyautókkal a föld alatt, kilométerenként 20 millió dolláros bekerülési költségen, később viszont egy 25 kilométeres, három és fél 4-es metrónyi hálózat része lesz.

A most beüzemelt föld alatti alagúthálózat metszete:

Az alagútrendszer célja nem a metró helyettesítése, vagy lecserélése, hanem annak kiegészítése. Mint Elon Musk korábban elmondta, a földfelszínen csak korlátozottan, alul- és felüljárókkal tudunk 3D-ben terjeszkedni az úthálózattal, a föld alatt viszont rengeteg a hely, hogy a forgalmat és a dugót eltüntessük. Ehhez természetesen a villanyautók jelentik a tökéletes párosítást, hiszen így nem kell az alagútban az égéstermékek elvezetésével vesződni.

Bár a most furikázó Teslákat még sofőr vezeti a föld alatt, kvázi zárt pályán, az önvezetés itt egy jóval egyszerűbb feladat, mint a felszínen.

Ilyen lesz az Elon Musk által megálmodott teljes föld alatti alagúthálózat Las Vegas alatt:

A Las Vegas Convention Center egy hatalmas vásárváros, amely számos fontos rendezvénynek ad otthont (adott otthont a járvány előtt). A 300 ezer négyzetméteres területen 180 ezer négyzetméter fedett kiállítótér van. Az utolsó "békeévben", 2019-ben több mint 45 millióan fordultak meg itt.

A most átadott alagút állomásain az autók egy applikáción hívhatók magunkhoz, akár az Uber, vagy egyes taxitársaságok esetén. A rendszerben közvetlenül a célállomásunkhoz visz minket a kocsi – összesen 62 Tesla állt szolgálatba, és összesen óránként 4400 látogató szállítására alkalmas a flotta.